Blagodejno delovanje morja in soli

Slovenska obala je kratka, a pestra in zaradi naravnih danosti za človeško telo izjemno blagodejna. Slanost je v slovenskem morju malce višja kot v povprečnih morjih na svetu, kristali soli pa zaradi specifične kamninske podlage poleg elementov natrija in klora vsebujejo še nekatere druge minerale, ki so za človeško telo v omejenih količinah izjemno pomembni.

Morska voda je poleg zmerne doze UV žarkov sonca izjemno blagodejna za človeško telo. Tako imenovana talasoterapija, ki izhaja iz stare grške besede talaso, kar pomeni morje, vključuje poleg njega, morske klime in sonca tudi zdravilno morsko blato.

Kopanje oziroma plavanje razbremeni hrbtenico in kosti, zmanjšuje bolečine v mišicah, sol pa spodbuja delovanje organov, denimo jeter, ledvic in kože. Povprečna temperatura morske vode je sicer na Obali julija 24 stopinj celzija, pH znaša 8,3, slanost pa znaša 37,3 PSU. Sol pomaga proti dermatitisu, luskavici in drugih blažjih kožnih obolenjih, zavira pa tudi alergijske reakcije.

Morska klima pomaga pri boleznih dihal, astmi in na splošno izboljša počutje že skozi sprostitev. V zraku je na Obali tudi ugodna in razmeroma visoka koncentracija natrija, klora, broma in joda, zato se jo splača obiskati. Zaplavajte v morju, prepustite se blagodejnemu vplivu soli ali le uživajte na sprehodu v senci najvišjih klifov na Jadranu.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja