Vulkan Etna ponovno bruha

Etna, največji aktivni vulkan v Evropi, znova bruha. Čeprav po okoliških vaseh in mestih pada ogromno vulkanskega prahu in delcev, velikih do 1 cm, oblasti mirijo, da izbruh ni nič posebnega. Pravijo, da so videli že hujše in močnejše. Je pa izbruh že privabil vrsto predvsem lokalnih radovednežev, ki fotografirajo in snemajo delujoči vulkan in se tako izpostavljajo potencialno veliki nevarnosti.

Etna je znova aktivna. Zaradi ogromnih količin izbruhanega vulkanskega pepela so že zaprli letališče v Catanii, poročajo pa tudi o omejitvi hitrosti prometa na 30 km/h, saj je vidljivost marsikje zelo slaba. Civilna zaščita skrbno spremlja dogajanje, zlasti v mestecih Nicolosi, Pedara in Milo, ki so trenutni točki izbruha najbližje.

Marco Viccaro, italijanski profesor vulkanologije, je za medije dejal, da poteka nov cikel izbruhov že od leta 2019, zlasti na jugovzhodni strani ognjenika oziroma nad mestom Catania.

V Evropi je sicer več deset delujočih ognjenikov, zlasti v Italiji, Grčiji in na Islandiji. Najbolj znani so Etna, ki je z višino 3326 m tudi najvišja, pa Vezuv, Vulcano in Stromboli. Do zbruhov pride zaradi notranjih napetosti v zemeljski skorji, ko magma prebije krustalno plast in se kot lava izlije na površino, dostikrat mirno, včasih pa v obliki silovite eksplozije, ki za seboj pusti krater – kaldero.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja