Nekaj idej za uspešnejši zimski krapolov

Pozna jesen in zima sta za številne kraparje najboljši mogoč čas za ribolov. Zakaj? Ker je v revirju mirno in se lahko ribolovu povsem posvetimo tudi čez vikend, ne le med tednom, ko na vodi ni toliko drugih turistov in obiskovalcev. Že res, da je ribolov pozimi drugačen, a s pravilnim pristopom si tudi v najhladnejšem obdobju leta obetamo dober ribolovni rezultat.

Najprej je seveda pomembno, da se pravilno pripravimo, predvsem pa, da izberemo pravi revir. Nekako dobri rezultati pri zimskem ribolovu ne gredo skupaj z revirjem, kjer je tudi sicer majhno število rib. Izberimo vodo, kjer je krapov veliko, kjer se globine menjajo, a kjer globina ni prevelika, morda se odpravimo proti Primorski, kjer je topleje. Vsekakor izberemo revir, ki nam zagotavlja večjo izbiro kar se tiče ribolovnih mest, prav tako je plus, če ta mesta lahko menjavamo. A ne prepogosto 🙂

Ribolovu v revirju, kjer je na 4 hektare vodne površine le 10 krapov, se pozimi raje izognimo. Cilj ribolova je, da bomo kaj ujeli ali vsaj, da so obeti za ribolov dobri in dosegljivi.

Priprave in oblačila

Da nas ne bo zeblo, je obvezno, da se na zimski ribolov dobro pripravimo. Vedno sledimo pravilu, da oblečemo več slojev oblačil. Kar se oblačil in obutve tiče, ne moremo mimo udobnih čevljev (ali škornjev) in nogavic. Če je res hladno, razmislimo o grelnih vložkih. Namestimo jih na spodnjo stran nogavic, nato pa obujemo čevlje. Grelni vložki se aktivirajo z našim gibanjem ali pa jih aktiviramo sami s pritiskom kovinske ploščice znotraj vrečke z gelom.

Za udobje potrebujemo tudi bivy ali večji dežnik, da se umaknemo rosi, dežju in snežni plohi. V trgovinah je tudi na kupe dobrih in toplih spalnih vreč, v katere se lahko skrijemo, ko so noči res mrzle. Najboljše so namenjene alpinistom za bivakiranje na višini več 1000 m, zakaj ne bi bile tudi kraparjem?

Izbira vab

Ko pride november, ribiči navadno pospravijo bojlije, ki so izdelani na osnovi maščob. Te so v hladni vodi slabo topne, zato jih nadomestijo z bojliji, katerih arome so na osnovi alkohola. A številni prisegajo na naravne vabe, na nadipana zrna sladke koruze, ki jih za nameček oziroma boljši učinek fermentirajo, ali celo na deževnike. Ja, deževnike! Poznamo ribiče, ki pozimi lovijo le na te vabe, saj so pri tem zelo uspešni. Ni treba, da nesemo na enodnevni ribolov celo vedro deževnikov, dovolj bo, če jih imamo med 40 in 80 g. Damo jih v PVA vrečko, lovimo pa v kombinaciji s pop up ličinko. Pri tem nam lahko povzročajo težave ploščiči in druge manjše ribe, a če damo deževnike v šop, se tem navadno izognemo.

Druga dobra taktika za zimski ribolov krapov je tudi ta, da lovimo na en bojli svetlejše barve, in to na mestu, kjer predhodno nismo veliko krmili. Gre za to, da ribi ne vzbudimo sumov, da gre za past, temveč da jo čisto slučajno privabimo k našemu trnku. Seveda bo uspeh pri tej taktiki manjši, a tako navadno ujamemo največje krape, ki so tudi najbolj previdni.

Oprema

Kot smo pred leti že pisali v enemu od blogov o zimskem krapolovu, v hladnem obdobju prilagodimo ribolovni pribor. Uporabljeno opremo zmanjšamo za številko ali dve.

Trnke 4 ali 6 zamenjamo z 8, včasih celo z 10. Material za predvrvice zmanjšamo s 15 na 8 kg, glavno vrvico nosilnosti 9 kg pa zamenjamo s fluorokarbonom. To se splača zato, ker je pozimi voda običajno kristalno bistra; ribe niso tako aktivne, krapi pa takrat še bolje vidijo. Da bi si povečali možnosti za ulov, moramo seveda temu primerno prilagoditi opremo, da je ribe ne bodo zaznale.

Velikost svinca pustimo enako kot poleti, od 100 do 120 g, razen, če lovimo neposredno v jati. Takrat se svincu oziroma uteži raje izognemo oziroma uporabimo takšno, da še lahko dosežemo ribolovno mesto. Vsak pretiran hrup na vodi bo krape pozimi še bolj zmotil kot poleti.

Tudi zaznavanje prijemov je pozimi drugačno kot poleti. Ker ribe niso razgrete, so prijemi nežni, piski na piskaču pa počasni, težko zaznavni. Reagirajmo na vsak še tako nežen pisk!

Zimski ribolov je zelo lep. Nikar ne pozabite tople obleke, kot smo napisali že bolj na začetku tega prispevka, ostale obvezne opreme in seveda fotoaparata (oziroma polne baterije na telefonu 🙂 ). Mirni dnevi, polni tišine in ribiške romantike, nas očarajo predvsem s svojo specifično zimsko svetlobo. Posebej dragoceni so trenutki ob sončnem vzhodu ali zahodu, nikar jih ne zamudimo. Vredno je 🙂

Foto: arhiv RK, Salvatore Perrone

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja