Kraparija na Gajševskem jezeru

Kar nekaj časa sem potreboval, da se spravim k pisanju tega prispevka, namreč enostavno nisem imel časa, včasih pa tudi ne volje. Ker se pa že nekaj časa govori o resnicah in neresnicah o Gajševskih krapih, pa mislim, da sem že skoraj primoran napisati ta blog, saj mislim da imam kot krapar, ki je veliko časa preživel na obalah tega jezera, obenem pa še opravljam delo ribiškega čuvaja, vpogled na dogajanje na tej vodi.

Jezero je velikosti okrog 70 hektarjev in v njem živi kar lepo število ribjih vrst (o smuču, somih in beličarjenju kdaj drugič). Jezero je pravzaprav akumulacija, ki so jo naredili kot zaščito pred poplavami reke Ščavnice, ki jezero polni in ki ga na spodnji strani zajezi zapornica pod katero Ščavnica nadaljuje svojo pot.
Krapolov Gajševsko jezero

Za ribolov je odprt večji del jezera, razen dela v gozdu na južni strani, ki je skoraj celoten zaprt in je namenjen drstišču. Kampiranje je skozi vso leto dovoljeno na severni strani jezera, od vtoka reke Ščavnice, do zapornice. Globina jezera se giblje od 0,5 metra do 5 metrov. Naj vas ne bo strah plitvine, namreč moj največji krap z dobrimi 21 kg je bil ujet ravno v “globini” 70 cm.
Gajševsko jezero, krap 21kg.

Spomladi so zame najboljša mesta zgornji in južni (na J delu nočni ribolov ni dovoljen) del jezera, kar pa se poleti in jeseni nekoliko menja, tako da se da loviti dobro skoraj po vsem jezeru, čeprav je seveda res, da tako kot tudi drugje, nekateri deli dajejo bolšje rezultate. Prav zanimivo mi je, da večina kraparjev, ki pridejo od drugod, izberejo mesta, ki bi jih jaz recimo izbral kot zadnja na jezeru (kot da se je tako težko pozanimati kako in kaj 😉).

Z resnejšo kraparijo na Gajševskem jezeru sem začel okoli leta 2002. Na začetku mi sicer ni šlo najbolje, saj je bilo moje znanje in izkušenj za tisti čas še premalo in bi se skoraj pridružil tistim, ki so menili, da je v jezeru izredno malo krapov, pravzaprav le tisti vložek, ki ga RD Ljutomer vloži vsako leto v obliki konzumnih krapov, pa še tiste večinoma takoj uplenijo domači ribiči. Na srečo sem vztrajal in z leti so prihajali vse boljši rezultati in vse lepši krapi, vzporedno smo pa na jezeru tudi močno povečali kontrolo  ter v RD ustanovili kraparsko sekcijo in se je posledično vedno več ribičev odločalo za ribolov po načelu ujemi in spusti.

Na jezeru se je organiziralo tudi kar nekaj tekem v lovu krapa z obtežilnikom, najprej državna liga, mislim da 3 -4 leta, kjer pa se je vedno lovilo bolj ali manj slabo, tako da so tudi ti tekmovalci nesli s sabo slabo reklamo, češ da v Gajševcih ni krapov, resnica pa je bila nekje vmes. Kasneje je vsako leto priredila tekmo svojih članov kraparska sekcija in moram reči, da smo vsako leto dosegali vse boljše in boljše rezultate, glede na vedno višje število ujetih krapov, kar lahko podrobno pogledate na spodnjih 2 povezavah:
http://www.arhiv.rd-ljutomer.si/aktualno.php?lang=&id=81
http://www.arhiv.rd-ljutomer.si/aktualno.php?lang=&id=94.
Na tekmi leta 2014 (ki smo jo izvajali v času drsti), pravzaprav v celem letu,  se je pa lovilo bistveno slabše kot prejšnja leta, namreč zelo toplo vreme marca je pripravilo ribe v prezgodnjo drst, potem pa nagla ohladitev in to je trajalo vse do konca junija, tako da so bili krapi večkrat v drsti in nikakor niso mogli opraviti do konca svojega naravnega nagona. Kljub temu so pa vseeno bila obdobja, ko se je dalo dobro loviti: http://www.ribiskekarte.si/kapitalni-ulovi. Situacija se je pa končno normalizirala komaj skozi poletje, že proti  jeseni, ko se je, lahko rečem, spet dobro lovilo.

Sanjski pogled na Gajševsko jezzeroKrapolov na Gajševcih Lep zrcalar iz Gajševcev


Zdaj pa še nekaj misli in napotkov za tiste, ki nameravate obiskati Gajševsko jezero.
Kot sem že omenil v uvodu, se pojavljajo nekatere neresnice pa tudi resnice o dogajanju na jezeru. Pojavile so se govorice o kraji velikih krapov in ker vedno vem, kdo kampira na jezeru, skoraj ne verjamem, da je (ali bi) kradel kdo od kraparjev, ki tam kampirajo. Zavedamo pa se, da so problem tako imenovani babuškarji, starejši ribiči (pa tudi kaki mlajši), ki lovijo skozi dan na krmilnik in zgodi se, da se na tak način ujame tudi kakšen krap nad 10 kg in na žalost ti ribiči nimajo prav nobenega odnosa do ribe in hitro dobi po glavi. (kljub temu, da je na jezeru krap nad 5 kg “zaščiten”).  V RD in čuvajski službi se zavedamo tega problema in v prihodnje bomo proti takim ribičem še posebno poostrili kontrolo.

Kar se tiče tistih, ki nameravate kdaj v bodočnosti priti na nekajdnevno kraparijo v Gajševce, naj vam ne bo nerodno prej poklicati in se pozanimati kako in kaj. Zagotovo Gajševci niso niti Zajarki niti Šumbar, vendar je vsaj meni tu ujeti krapa nad 15 kg zagotovo večje veselje, kot kakega 20 kilaša iz raznoraznih komercialnih jam.

Pravila, ki veljajo na Gajševcih za lov krapa po sistemu ujemi in spusti, lahko preberete na dovolilnicah na spodnjih povezavah, kjer lahko tudi opravite nakup dovolilnic:

3 – dnevna dovolilnica
5 – dnevna dovolilnica
ribolovna dovolilnica za nočni ribolov

3 thoughts on “Kraparija na Gajševskem jezeru

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja