Kdo je v resnici izumil špagete?

Med ljubitelji kulinarike kroži prepričanje, da so špagete izumili v Italiji. A resnica je morda drugačna: špageti naj bi izvirali iz Kitajske, iz kitajskih rezancev, ki naj bi jih sredi 13. stoletja v Evropo pripeljal raziskovalec Marco Polo.

Špageti so dolge, trde in v premeru okrogle testenine. Predstavljajo italijansko kuhinjo, čeravno verjetno izvirajo od drugod.

Špageti so narejeni iz mlete pšenice in vode. Njihova barva je bela, svetla, ker so izdelani iz prečiščene moke. Včasih je moka drugačna, denimo polnozrnata, zato so špageti lahko tudi temnejši. Poleg špagetov poznamo tudi špagetone, ki so debelejši, in kapelini, ki so tanjši.

Podrobnejše raziskave zapiskov Marca Pola in njegovih sodelavcev razkrivajo, da lahko izum špagetov pripišemo različnim kulturam, ne le eni. Prvi, ki so izdelovali rezance oziroma druge testenine iz (riževe) moke, so bili Kitajci. Te naj bi po trgovskih poteh potovale proti zahodu, kjer so jih predelali in za svoje potrebe izboljšali Arabci. Od tam naj bi z juga Italije počasi “potovale” proti severu, kjer so jih spretni (in lačni) domačini prilagajali svojim potrebam.

Še starejše od rezancev oziroma špagetov naj bi bile plošče iz moke in vode, podobne plošče, kot jih danes uporabljamo za lazanjo. Na tak način so shranjevali živila čez zimo ali za potrebe daljših potovanj.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja