Kako narediti domači kimči

Kimči (ali kimchi) je izvirna in okusna korejska jed, večinoma sestavljena iz začinjenega fermentiranega zelja. Jemo ga lahko samega ali kot prilogo glavni jedi. Okusen kimči si lahko pripravimo tudi doma.

Fermentirana zelenjava je bila nekoč bistveni del kuhinje, saj je proces fermentiranja ohranil okusnost in hranljivost živil dlje časa. Danes je kimči priljubljena jed, ki jo radi jedo gurmani po vsem svetu. Približek izvirnega kimčija si lahko razmeroma enostavno pripravimo tudi doma.

Za obilno porcijo domačega kimčija bomo potrebovali kilogram kitajskega zelja, pol kilograma redkvice daikon (podobna je velikemu, belemu korenu), 50 g morske soli, 3 večje šalotke ali gomoljni del (mlade) čebule, 4 srednje velike stroke česna, eno veliko žlico svežega naribanega ingverja, majhno žličko sezamovega olja, eno veliko žlico svežega naribanega pekočega rdečega čilija in 2 dl vode. Po želji lahko dodamo tudi tekočino iz rib ali morskih sadežev, t.i. jeotgal, ki bo dal kimčijo bolj poln, morski priokus.

Sol raztopimo v vodi. Z nožem na trakove narežemo zelje, redkev operemo, olupimo in narežemo na rezine, pri tem lahko uporabimo nož ali kar lupilec za krompir. Zelje in redkev denemo v slano vodo in pustimo, da se v njej namakata čez noč.

Zelje in redkev odcedimo, slano vodo shranimo. Šalotko narežemo na rezine, česem nastrgamo. Dodamo ju k zelju in redkvi, primešamo tudi jeotgal, sezamovo olje, ingver in čili. Vse sestavine temeljito premešamo. Mešanico denemo v velik in predhodno dezinficiran kozarec in prelijemo s slano vodo. Pustimo na temnem prostoru in na sobni temperaturi za 2 ali 3 dni, da zelenjava fermentira.

Kimči lahko uživamo kar samega ali kot prilogo rižu, rezancem ali na omleti. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Kako narediti domači kimči

  • pri 18:11
    Permalink

    Priporocam vsaj enomesecno fermentacijo, ce je mozno uporabite cili vrste lemon drop, jaz si ga ze leta dajem v haburgerje in sendvice, obvezen pe je tudi na rostiljanju, pa dober tek 🙂

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja