5 nasvetov za preprečevanje dehidracije med pohodništvom

Pohodništvo je prijetna aktivnost v naravi, ki nam prinese veliko sonca, svežega zraka in seveda fizične obremenitve. Da bi tudi po gibanju v naravi ostali zdravi, moramo poskrbeti za ustrezno hidracijo oziroma pravočasni vnos tekočin v telo.

To je še posebej pomembno za starejše, ki imajo v telesu približno 10 % manj tekočine kot mlajši odrasli. Poleg tega doživljajo starejši manjši občutek žeje, kar lahko vodi v hitrejšo dehidracijo. Ta je lahko v izjemnih primerih smrtno nevarna. Da bi se izognili zdravstvenim zapletom, moramo pred, med in po pohodu poskrbeti za to, da zaužijemo dovolj ustreznih tekočin.

Tekočino zaužijemo že pred pohodom

Preden se podamo v naravo, zaužijemo eno ali dve skodelici vode. Žejo bomo začutili šele, ko bo v telesu vode že primanjkovalo in bo pod stresom. Ne smemo čakati na signal žeje, temveč zavestno vnašati tekočine pravočasno v telo. Razvoj navade za pravočasno hidracijo bo bistveno vplivalo na naš športni razvoj in zdravstveno stanje, najsibo pri pohodu, doma ali na delu.

Izogibamo se alkoholnim pijačam

Nasvet pride v poštev zlasti takrat, ko načrtujemo pohod v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne. V tem primeru se odpovemo pivskemu večeru dan poprej. Uživanje alkoholnih pijač bistveno poveča tveganje za dehidracijo, prav tako zmanjša našo moč. Alkohol veže vodo, kar telesu škoduje, zlasti med fizičnim naporom.

S seboj vzemimo dovolj tekočine in hrane

Vsak, ki se odpravi na pohod, mora imeti s seboj dovolj ustrezne tekočine in hrane. Voda poskrbi, da imamo v sebi dovolj tekočine, glavni vir energije in soli (elektroliti) pa predstavlja hrana. Vodo in hrano potrebujemo v pravilni kombinaciji, da ostanemo ustrezno hidrirani in preprečimo dehidracijo.

Posamezni prigrizki, energijske ploščice in posušena hrana navadno zadoščajo za enodnevni pohod, razen, če je ta obsežnejši in si moramo pripraviti obroke. Nikoli ne pozabimo uravnovesiti vnosa hrane z zaužito tekočino, da ne bi zboleli ali nevarno oslabeli. Pri daljših in napornejših izhodih bomo razmislili o tabletah z elektroliti. Znojenje povzroči njihovo izgubo, kar nas oslabi in obremeni krvožilni in prebavni sistem.

Sama zaloga vode in hrane ne bo poskrbela, da bomo ostali zdravi, saj jo moramo tudi zaužiti. Pri tem so nam v pomoč različni bidoni in vrečke, ki jih nosimo v nahrbtniku, cevko pa imamo pri ustih, da lahko življenjske tekočine zaužijemo med samo potjo, ne da bi se nam bilo potrebno ustaviti.

Pijemo, preden začutimo žejo

Nikoli ne smemo čakati, da nas zažeja. Ko začutimo žejo, smo že dehidrirani in naša energijska sposobnost se zmanjša. Na uro naj bi zaužili približno pol litra tekočine, odvisno od temperature zraka in intenzivnosti vadbe.

Ohranjajmo hidriranost tudi po zaključku pohoda

Po končanem pohodu nadaljujmo z uživanjem tekočine, da nadoknadimo izgubo vode in elektrolitov. Ker žeja vedno podcenjuje potrebo po tekočini, pijmo več, kot se nam morda zdi potrebno.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja