Kakšno muharsko palico kupiti?

Izbira muharskih palic je zelo velika. Odločitev, kakšno kupiti, je za začetnika lahko precej težka. Naj zaupa splošnim muharskim knjigam, prijatelju, ki se je specializiral za točno določeno obliko muharjenja, lokalnemu trgovcu? Odgovor se glasi – vsem in nobenemu.

Ribo načeloma ulovi ribič, ne pa draga oprema!
Ribo načeloma ulovi ribič, ne pa draga oprema!

Zakaj je nakup muharske palice – muharice, zlasti tisti prvi, tako zahteven? Ker ribič ponavadi ne ve točno, v kaj se podaja. Muharjenje je izjemno pestro in široko, zato je takšna tudi ponudba muharic. Eni prisegajo na splošne muharice, drugi lovijo s posebnimi dolgimi palicami za čim elegantnejše mete, tretji pa zagovarjajo bambusove cepljenke ali steklenke.

Pravila

Palico vedno izbiramo glede na način ribolova, ki se ga bomo lotili. Pri muharjenju načeloma ločimo ribolov s suho muho, s posnetkom ličinke in s potezanko. Vsaka palica je označena s posebno številko na lestvici AFTM (več o tem preberi tukaj), in sicer od 1 do 12. Gre za to, da je palica z oznako 1 lažja, mehkejša in bolj fina kot tista, ki nosi oznako 12. Palice z nižjimi številkami po AFTM izberemo za ribolov manjših rib, palice z večjimi oznakami pa za ribolov sulcev, ščuk, krapov in morskih plenilk.

Če lovimo nekajkrat letno in želimo loviti ribe običajnih mer, izberimo palico z oznako 5. Za večje ribe izberimo palico z oznako 8. Palice z oznako 10 ali več izberimo za največje sladkovodne ribe in za ribolov morskih plenilk. Palice, ki so označene s številkami pod 5, so za ribolov manjših postrvi, lipanov in za fini ribolov z manjšimi posnetki ličink in s suhimi muhami.

Najboljši nasvet, ki ga je začetnik lahko deležen, je, naj ne pretirava pri zapravljanju za muharico, hkrati pa naj sledi zgornjim pravilom. Tudi muharice nižjega cenovnega razreda so danes kar dobre in z njimi lahko ulovimo še tako zahtevno ribo. Zapomnimo si – ribo načeloma ulovi ribič, ne pa draga oprema.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Scouting Outdoors
  • Fly Fish Ohio

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja