DUMLL – BAKRENKA in BOSANKA

BAKRENKA (BRASSIE) Čeprav je ta ličinka bila na začetku svoje poti narejena iz medenine (od tu tudi ime), pa se v zadnjem času za njeno izdelavo koristi pretežno bakrena žička. Je dokaj preprosta muha za vezanje, ampak kot večina muharjev, ki se že leta ukvarjajo z muharjenjem, sem tudi sam prišel do ugotovitve, ki je neke vrste javna skrivnost, namreč kombinacija bakra in pava, vedno ujame svojo ribo. Pri izdelavi te ličinke lahko preizkusite različne barve žic, kot so rdeča, rjava, zelena ali črna, saj je vzorcev in barv ličink dvokrilcev, ki naj bi jih verno ponazorili ravno ta muha, veliko. Danes je raznobarvnih žičk na trgu, ki se uporabljajo v različne namene na pretek, tako da z njihovo izbiro ne boste imeli težav. Ličinka sama ima tanko privlačno silhueto, odsev bakra, premikanje tankih fiber, kot nogic in izrazito segmentacijo telesa, kar je vse skupaj tisto nekaj, kar premami marsikaterega lipana, da pomisli, to je hrana. Tudi tisti najbolj izbirčni so prijeli na ta mali posnetek, zato si jih nekaj vsekakor zvežite za v vašo muharsko škatlico, posebno tiste na podaljšanih trnkih 16 in manj. Ne bo vam žal.

bakrenka

BOSANKA (Lateks Fly) Kaj napisati o tej muhi. Sam sem prišel prvič v stik z njo na reki Uni v Bosni kakih 30 let nazaj. Mogoče tudi od tu, to moje poimenovanje te muhe. Pokazali so mi jo domačini, med lovom lipanov na reki Krušnici. Spomnim se, da je bilo prav frustrirajoče opazovati, kako domači muharji vlečejo lipana za lipanom, sam pa sem ta čas ujel samo nekaj manjših predstavnikov iste vrste. Med obveznim obiskom lokalne »kavane« sem se pomenil z najbolj učinkovitim od njih in v dar dobil tri neprecenljive izdelke bosanske šole vezanja umetnih muh. Lahko vam rečem samo to, da je moj popoldanski ribolov bil čisto nekaj drugega.

Bosanka

No tudi drugi muharji v Sloveniji uporabljajo ime Bosanka za te ličinke narejene iz lateksa, samo da ime izhaja iz čisto druge zgodbe. Namreč naši južni sosedje so nas s svojo ceneno proizvodnjo muh iz lateksa, dobesedno preplavili, saj so tu našli lahko in dostopno tržno nišo. Moram pa povedati, da te ličinke iz lateksa, ki jih uvažamo iz Bosne, niso vse isto lovne. Nekatere od njih so celo slabo lovne, medtem ko so spet druge, zastrašujoče uspešne. Ena izmed zadnjih, je tudi ta na zgornji sliki. Pri lovu lipanov so posebno uporabne v krem, beli in prosojni oker varianti na malih trnkih z volfram kroglico ali brez nje. Poskusite, presenečeni boste, kako ste lahko uspešni s to preprosto muho.

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

One thought on “DUMLL – BAKRENKA in BOSANKA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja