Za marsikoga je koruza vaba številka 1

Velikokrat me kdo vpraša, kako pripraviti koruzo za krapolov. V sestavku vam bom napisal, kako jo pripravljam sam. Uporabljam način, ki mi ga je pokazal oče, ko sem bil še otrok, seveda pa sem pripravo in obdelavo malo spremenil po svoje. Pa gremo!

Tisti, ki imate koruzo doma, za vas ni težav, za ostale pa priporočam, da storite kot jaz in si jo nabavite v kakšni kmetijski zadrugi ali bolje založeni trgovini za male živali. Koruza je poceni in nam dolgo ostane, če jo le zaščitimo pred glodalci. Je vaba, ki deluje že stoletja in bo še delovala naprej. Ribe jo enostavno obožujejo.

Priprava
Partikli so odlični za krmljenje
Partikli so odlični za krmljenje

Sam uporabim 5 l vedro s pokrovom, ki ga napolnim do 1/3 s koruzo, nato dodam mrzlo vodo, lahko kar iz pipe, da je vedro polno do 3/4 oz. 3 cm pod robom. Neprodušno zaprem s pokrovom in pustim pri miru najmanj 24 ur, še bolje 48. Po 24 urah opazimo, da je pokrov malo napet. Odpremo in videli bomo, da se ustvarjajo majhni mehurčki in da je koruza kar prepojena s tekočino.

Namočeno koruzo dam v večji lonec in pazim, da je dovolj vode, koruza mora biti pokrita in postavimo na štedilnik. Lonec pokrijemo, da nam voda ne izpari prehitro, po potrebi dodamo med kuho malo vode. Priporočam, da nastavite temperaturo na malo več kot srednje, tako da se bo koruza počasi začela kuhati in ne bo prehitro zavrela. Kuham jo odvisno od koruze same, ponavadi pa traja okoli 30 min do 1 ure. Nato koruzo odstavim in pustim, da se počasi ohladi. Ko je ohlajena, jo dam nazaj v plastična vedra skupaj s tekočino, v kateri se je kuhala, dodam sladkor ali kakšno drugo sladilo ali aromo in dobro zaprem. Postavim nekam na zmerno toplo mesto in pustim stati še kak dan ali dva, včasih dlje.

V tem času pride do fermentacije, zato ko boste odpirali pokrov na vedru to počnite zunaj, da vam ne bo kaj pljusknilo na tla v prostoru, deležni bi bili neprijetnega in zelo motečega vonja po kislem, ki ga pa ostale ribe in krapi obožujejo. Tako pripravljeni koruzi lahko dodamo različne dodatke, da jo še malo “sfririzamo”, kot nekateri rečejo. Sam sem naprimer že poskusil tako, da sem koruzo odcedil in dodal malo hrane za feeder in polil z aromo lignjev, preden sem šel na lov. Izkazalo se je kot odlično!

Seveda pa lahko pri namakanju dodamo tudi malo konoplje, tigrov orešček, ječmen, pšenico itd. in kuhamo vse skupaj.

Tigrov orešček
Sluz je posledica fermentacije
Sluz je posledica fermentacije

Z njim ni priporočljivo pretirano hranjenje, ker lahko dosežemo obraten učinek. Vzrok temu je, da je težko prebavljiv in gre ven napol prebavljen, takšen pa je mamljiv kot hrana in ga riba ponovno poje in zapostavlja ostalo hrano. Okoli trnka vržemo le prgišče oreščkov. Priprava: namakamo ga vsaj 24 ur, nato pa ga kuhamo od 30 – 40 min. Lahko ga uporabljamo takoj, bodisi samega oz. aromatiziranega. Lahko ga pustimo v vodi 2 – 4 dni, da začne fermentirati, kar vidimo kot nekaksno sluz, vonj pa je kisel. Nato ga speremo v vodi, takšen da po izkušnjah večine ribičev najboljše rezultate.

Konoplja

Uporablja se kot dodatek ostalim hranam za privabljanje rib. Kuhana je takrat, ko se zrna razpočijo. Oddaja zelo prijeten vonj in olje. Dodaja se h koruzi kot hrana, s katero se nato hrani pozicija. Krapa zaradi njene drobnosti zelo dolgo drži na poziciji. Med samo pripravo konoplje oz. po kuhanju lahko eksperimentirate in dodajate vse mogoče arome in začimbe, tukaj vaši domišljiji niso postavljene meje, a seveda imejte v vidu, da mora ustrezati tudi okusu rib, ki jih boste lovili in da z njimi ne škodite okolju.

Skrit namig: krapi imajo zelo radi tudi črni poper.

Tako, upam, da sem vam vsaj malo pomagal, da si boste lahko sami poskusili pripraviti svojo domačo kuhano krmo.

Boris Dajčman

One thought on “Za marsikoga je koruza vaba številka 1

  • pri 17:14
    Permalink

    Kaj pa, če koruzi (ko je že kuhana)dodamo malo šnopca ? Za polhe nekaj kapljic po sveži jabolki kot vabi se je pokazal kot ubitačen.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja