Vnos podatkov o ulovu in uplenu je pomemben!

Tematika vračanja podatkov o ulovih in uplenih rib v posameznem revirju se zdi dostikrat pozabljena. To, kaj so ribiči ujeli, izpustili in uplenili, ni suhoparen podatek, temveč vitalna informacija o stanju v vodi, usmeritvah za upravljanje z njo in še več. V nadaljevanju preberite, kaj o zadevi menijo nekateri ribiški funkcionarji in biolog.

karta1Vsak ribič, ki je član neke RD in je v sezoni lovil ribe, mora na koncu leta vrniti izpolnjeno statistiko uplena. Ta ne služi zato, da bi ribiče dražili glede količine ulovljenih rib, temveč predstavlja pomembno podlago za odločanje o upravljanju z revirjem. Ustrezno statistiko morajo vrniti tudi ribiči turisti. Na koncu dneva naj bi na prodajno mesto, kjer so kupili ribolovno dovolilnico, vrnili vpisan podatek o uplenu. Le malo ribičev to dejansko stori, zato je elektronski vpis ulova in uplena, ki smo ga razvili na portalu RibiskeKarte.si, tako dragocen. Sistem spletne strani ribiča samodejno opomni na vnos podatkov in ribiči to upoštevajo tudi do 80 %!

Kot so poudarili v RD Radovljica, so podatki o uplenu izjemno dragocena informacija za gospodarjenje v sladkih vodah. »Brez njih ne bi imeli osnove, na kateri bi zgradili način gospodarjenja,« nam je dejal Matej Šparovec, gospodar. So pa podatki ribičev le eden od dejavnikov za uspešno upravljanje z revirji. Veliko težavo pri načrtovanju predstavljajo ribojede ptice, najbolj kormorani, veliki žagarji in sive čaplje. Ribiči dejansko nimajo zanesljivih podatkov, kolikokrat na sezono se ti gostje “pretihotapijo” v revir in plenijo. Poleg ribojedih ptic pa ribam strežejo po življenju tudi vidre.

V RD Bistrica Domžale so opozorili na dejstvo, da je obveznost rekapitulacije ali statistike uplena opredeljena skladno z določili Zakona o sladkovodnem ribištvu, podzakonskih predpisov, koncesijske pogodbe, potrjenega ribiško-gojitvenega načrta in ribiškega katastra. Vodenje ustrezne statistike je po njihovem mnenju nujno zaradi načrtovanja ustreznega poribljavanja voda in hkrati spremljanja obremenjenosti posameznih ribolovnih revirjev (ne glede na način ribolova – ujemi & vzemi, ujemi & izpusti!).

vnos-uplenaMenijo, da je dolžnost ribiča, da v ribolovni dovolilnici ob vsakem uplenu označi vrsto ribe, njihovo odvzeto število in maso v kilogramih. »Ribiči pričakujemo vedno več, predvsem pa dober ribolov in odlično ribiško izkušnjo. Na to dejstvo izjemno močno vpliva prelov ali premalo ribolova na posameznih revirjih, kar se lahko odraža v tem, da RD ne zna ustrezno načrtovati poribljavanj v daljšem časovnem obdobju, posledično tudi zaradi nekorektno izpolnjene rekapitulacije ulova s strani ribičev. V naši RD stremimo k uvedbi elektronske ribolovne dovolilnice, ki bo ribiča “prisilila”, da po vsakem ribolovu izpolni rubriko o uplenu, v kolikor je kaj ujel ter uplenil, to pa lahko nato koristno uporabi tako Zavod za ribištvo Slovenije pri pripravi RGN-jev in strateških smernic upravljanja rib v celinskih vodah, kot RD, ki bodo imele na verodostojnih podatkih, z dobrim načrtovanjem, svoje vode vedno polne rib,« nam je zaupal dr. Tomaž Lavrič, tajnik RD Bistrica Domžale.

Vsako ribolovno sezono nam nekateri ribiči povedo, da podatkov o uplenu ni smiselno vračati. Pri nekaterih se porodi (neupravičen) strah pred podražitvijo dovolilnic ali omejevanjem uplena. Pogost vzrok zanj je tudi, ker menijo, da jih bodo drugi ribiči obrekovali. Seveda navedene trditve NE držijo! Podatki o uplenu se zbirajo izključno zaradi potreb statistike in boljšega gospodarjenja z vodami. Marsikateri ribič je z iskrenimi informacijami do sedaj že ogromno pripomogel k uravnavanju ribjega življa, pri ugotavljanju morebitnih bolezni rib in podobno …

Zelo so pomembne tudi informacije o ribolovu na morju. Skoraj nemogoče je spremljati podvodno življenje brez vas, ribičev, ki ste prvi pokazatelji kakovosti ribolova in vode in lahko ustanovam pravočasno podate informacije, ki nakazujejo, da je nekaj narobe. S tem lahko preprečite morebitno katastrofo!

V ekipi portala RibiskeKarte.si podpiramo način vračanja podatkov o uplenu. Mnenja smo, da si z nami tudi ti!

Da je statistika o ulovih in uplenih izjemno pomembna, se strinjajo tudi v RD Tržič. »Podatki so neka evidenca o porastu ali upadanju ribje populacije, čeprav je to zelo težko natančno ugotoviti, saj se z ribolovom na način ujemi & izpusti zadeve malo spremenijo,« je zaključil Janez Čadež, gospodar.

Podobno je tudi pri morskem ribolovu. »Evropska zakonodaja predpisuje zbiranje omenjenih podatkov v sklopu skupne ribiške politike o zbiranju podatkov v ribištvu. V letnem načrtu ima Slovenija opredeljeno tudi zbiranje omenjenih podatkov športnih in rekreativnih ribičev. Te podatke Slovenija uporabi za različna poročila, seminarje in delovne skupine na evropski, sredozemski, predvsem pa regionalni – jadranski ravni,« je dejal Tomaž Modic, strokovni sodelavec Oddelka za morsko ribištvo Zavoda za ribištvo Slovenije. »Podatke potrebujemo, da lahko ocenjujemo gibanje številčnosti in sestave populacij prisotnih ribjih vrst, pojavljanju novih in izginjanju običajno prisotnih vrst. Poleg tega lahko iz omenjenih podatkov prikažemo sezonsko gibanje ribolova in uplena posamezne ribje vrste. V sodelovanju z drugimi državami opazujemo in celo predvidimo prodor novih (npr. invazivnih in drugih večinoma toploljubnih) ribjih vrst, ki se širijo proti nam iz južnega Sredozemlja. Pri tem je v bazi podatkov posamezno vzorčenje zapisano kot posameznikov ribolovni dan. Posameznikova identiteta ni vnešena v bazo! Poleg tega so podatki o ulovu zaupni, prav tako kot pri gospodarskih ribičih, ki izpolnjujejo ribolovni dnevnik,« je sklenil Modic.

Ko boste naslednjič zaključili z ribolovom, nikar ne pozabite na vnos ulova in uplena. Tovrstno vodenje statistike je izjemno pomembno za to, da bo ribolov lep in bogat tudi v prihodnosti.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Za komentarje o pomenu podatkov o ulovih in uplenih v sladkovodnih revirjih se lepo zahvaljujemo funkcionarjem RD Radovljica, RD Tržič in RD Bistrica Domžale. Prav tako se zahvaljujemo Tomažu Modicu iz Zavoda za ribištvo Slovenije, ki je komentiral pomen podatkov o ulovih in uplenih za morski ribolov.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

7 thoughts on “Vnos podatkov o ulovu in uplenu je pomemben!

  • 06/02/2017 pri 7:57
    Permalink

    Odprta zelo dobra tematika na blogu in objavljeni odlični prispevki.

    Odgovori
  • 06/02/2017 pri 10:07
    Permalink

    Pozdravljeni, ribolov izvajam kot dnevni gost na različnih lokacijah. Nakup ribiških kart preko spletnega portala je odlična možnost oz. izbira. Osebno mi zelo zelo olajša organizacijo in izbiro ribolovne lokacije. Človek se hitro razvadi 🙂 in je razočaran, ko se odpravlja na ribolov in ugotovi, da za željeno destinacijo ni možnosti nakupa preko spleta 🙁 Dodaten opomnik in enostavnost vnosa ulovljenih ali uplenjenih rib pa je mene osebno vzpodbudil, da brez izjeme vnesem podatke(priznam, da tega nisem počel pri nakupu dovolilnice na prodajnih mesti). Dober prijem

    Odgovori
  • 27/02/2017 pri 23:22
    Permalink

    Pozdravljeni!

    Jaz bi predlagal kakšno aplikacijo za android za hiter vnos podatkov,se mi zdi bolj enostavno in hitro.

    Odgovori
  • 18/04/2019 pri 19:50
    Permalink

    Tudi sam se vedno spomnim in vnesem podatke, pri fizicnih dnevnicah pa ne pomnim, da bi kdaj to naredil.. Upsala… Je pa to zelo dober predlog, kar je predlagal kolega v prejsnjem komentarju, da bi se ustvarila aplikacija ribiskekarte.si, edino kar mi v clanku gre v nos in ne morem mimo so ponovno zanicevanje ribojedih zivalo, sploh avtohtonih, ogrozenih, vidre in caplje pac imajo taksen nagon, tudi ribe jedo zuzelke in ostale obvodne zivali pa tega noben ne omenja, logicno, saj vendar gre za naraven in normalen prehranjevalni splet. Vrjemem pa da ni prijetno ko ti nekaj za kar si se trudil unicijo.
    Hvalaza stvaritev tega portala, ker mi je prihranil veliko casa,

    Dober prijem, kjer koli boste namakali

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja