Vijačite s pomočjo laksa ali pletene vrvice?

Pri vijačenju na sladkih vodah se ribiči soočamo z veliko dilemo: naj uporabimo laks ali pleteno vrvico (pletenico)? Obe možnosti ponujata nekatere dobre in slabe lastnosti. Poglejmo, kdaj uporabiti katero od omenjenih.

Gotovo ste se že kdaj zalotili pri premišljevanju, ali raje uporabiti laks, ali pletenico. V zadnjih dvajsetih letih je tehnologija izdelave vrvic izjemno napredovala, zato je vprašanje upravičeno. Kdaj uporabiti prvega, kdaj drugo?

Nekaj o laksu

Laks spremlja ribiče že skorajda stoletje. Je sinonim za napredek v ribištvu in domiselna uporaba sicer običajne plastične mase. Premer je lahko različen, najpogosteje od 0,08 mm do 0,6 mm. Za vsako od nazivnih vrednosti je pripisana tudi nosilnost na vozlu. Kot za vse materiale je tudi pri laksu tako, da je njegova vzdržljivost odvisna od kemične sestave, načina hrambe in končne uporabe. Nekateri so bolj elastični, drugi togi, poznamo lakse različnih barv in nosilnosti. Tudi pri njih velja načelo, da se splača zanje plačati nekoliko več, saj s ceno zmerno raste tudi kakovost. V nekaterih okoliščinah laks dobro opravi svojo nalogi, v drugih pa popolnoma odpove.

Dobre plati uporabe laksa:

  • je razmeroma poceni
  • primernejši tudi za uporabo pri nizkih temperaturah
  • na vozlu je vzdržljivejši od pletenice
  • na kolescu se ne seseda
  • v bistri vodi je manj viden kot pletenica

Laks je primernejši od pletenice, ko lovimo pri nizkih ali izjemno nizkih temperaturah, ko vijačimo s swimbaiti in pri vleku iz čolna. Je varnejši za rokovanje, saj ne reže kože, kar se zelo rado zgodi, ko ribiči posežemo po pletenici.

Pletena vrvica

Kot pove že njeno ime, gre za splet umetnih vlaken, ki so izjemno vzdržljivi, a trdni in togi. V Sloveniji je v splošni uporabi približno dvajset let. S pridom jo uporabljajo zlasti ljubitelji vijačenja, pa tudi kraparji in nekateri drugi sladkovodni ribiči. Cenijo jo zlasti zaradi njene vzdržljivosti in sposobnosti zaznavanja prijema in pri spoznavanju oblikovanosti dna.

Dobre plati uporabe pletenice:

  • primerna je za dolge mete, saj izjemno gladko teče skozi vodila na ribiški palici
  • tudi pri majhnih dimenzijah (premer) je zelo vzdržljiva
  • zelo primerna je pri vijačenju z vabami na trnkih jig (t.i. jigganje)
  • skorajda ni elastična, zato se zelo dobro čuti oblikovanost dna in še tako nežen prijem
  • metanje umetnih vab je s pletenico natančnejše kot z laksom

Laks je elastičen, pletenica pa toga, zaradi česar prav rada poči. Na dolgih razdaljah je zategovanje z laksom precej težje kot s pletenico, pa tudi delež izgubljenih rib je večji. Pletenica na drugi strani raje poka, zlasti pri prekomerni uporabi sile. Pletenica tudi navadno odpove pri nižjih temperaturah, takrat je laks boljša izbira. Če lovimo na dolgih razdaljah, je uporaba pletenice smotrnejša že zaradi elegantnejših in natančnejših metov.

Uporaben nasvet, ki bo koristil vsem, ki se spopadamo z dilemo uporabe ustrezne ribiške vrvice, je, da na eno tuljavo ribiškega kolesca navijemo laks, na drugega pa pleteno vrvico. Tuljavo enostavno zamenjamo, zato se s tem prilagodimo številnim različnim okoliščinam in izboljšamo možnosti za ulov.

Kaj pa uporabljaš ti? Sporoči nam v komentar!

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si

Pri urejanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • haverford.com.au
  • sportfishingmag.com
  • dickssportinggoods.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Vijačite s pomočjo laksa ali pletene vrvice?

  • pri 20:29
    Permalink

    Pozdravljeni. Zanima me zakaj se pletena vrvica 0.16 mm zatika, dela vozle. Ali je treba morda kaj narediti z vrvico pred prvo uporabo. Lep pozdrav Boris

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja