Tržec spomladi 1. del

Velikokrat mi (kraparji) preziramo tisto kar imamo pred vrati ter odhajamo z željo po kapitalni ribi daleč od doma. Ljudje smo različni. Mogoče nekaterim ne ustreza način slovenskega krapolova, drugim režim na določenih vodah, spet tretji gredo daleč za željo po ekstremu, velikostjo, iznajdljivostjo ter preizkušnjo samega sebe ali jim bo na veliki ter zahtevni vodi uspelo pretentati ribo svojega življenja. Na krapolov gledam iz tega vidika skupine. Seveda je ogromno drugih ovir, preden nam uspe izvesti kakšno kampanjo v tujini, ampak o tem kdaj drugič.

Ta prispevek pišem z namenom predstavit lokalno vodo, ki ne slovi ravno po kapitalnih ribah, ki bi se lovile vsaki dan, ampak po svoji majhnosti, zahtevnosti ter lepih ribah katere še prebivajo tam.
Tržec je gramozna jama, ki v povprečju meri nekje 8ha. Globina sega do max. 4m. V jami plavajo lepi primerki somov, ščuk ter seveda krapov. Poleti jezero preraste trava,vendar so še pozicije v katerih se da lovit.
Kot sem že prej govoril,da je tisto kaj imamo pred sabo včasih nevidno. In točno tako, sem gledal na to jamo. Za daljšo kampanjo se nekako nisem odločil, saj sem imel želje po drugih jezerih. Vendar sta me nekako prijatelj ter želja po zahtevnosti vode prepričala, da se preizkusim tudi tukaj, v tej jami. Tako sva se dobila na kavi, dogovorila nekje približen datum, kdaj bi odlovila teh nekaj dni ter seveda nujno ogled vode in informacije domačinov iz prve roke.
Tako se odpraviva novim izzivom naproti. Najprej postanek na znanih pozicijah ter obvezno vse poslikat in dogovorit, katera pozicija bi bila primerna. Po nekaj urnem obhodu jame ter samem opazovanju okolice in jezera samega, sva si nekako v glavi predstavljala pozicijo na katero bova odšla. Tudi obračanje krapov nama je to potrdilo, da s tem ne moreva zgrešiti. In tako je prišel dan odhoda.
Odšla sva v četrtek zvečer, saj so me obveznosti v šoli zadržale, da nisva mogla za jezero prispeti že zjutraj. Prispela sva do jezera ter dobila želeno pozicijo. Jaz sem lovil na pozicijimravljinecna polotoku, kolega pa je lovil nekaj metrov stran, na drugi strani polotoka proti prehodu. Ker sem za vodo bil prvič ter naju je preganjala tema, sem sam najprej postavil šotor, raztegnil palice ter kar pometal sisteme na pamet. Ker se celo noč ni zgodilo nič, sem zjutraj vstal malenkost prej kot običajno ter se odločil za markiranje terena. Torej, sledil je postopek:

1.dan
Pripravil sem palico za markiranje ter navezal nanjo marker. Po pogovoru s čuvajem ter kolegom, ki je lovil z mano sem približno vedel, kam bi naj zagnal marker, da najdem pozicijo. To se je tudi zgodilo v tretjem metu. Našel sem trdna tla ter prehod globok 1.5m, na strani pa dvig na plitvino nekje slab meter. Zaklipam ter vržem še enkrat,da se prepričam. Isto. Odločim se,da bom lovil z eno palico tukaj. Trda tla, prehod ter za prehodom otok poln vej ter odlična ovira za ribo. Pustim marker, potegnem navezo ven iz vode ter jo menjam. Uporabljala sva domače bojlije (jaz squid aromo, kolega sladko). Prvo palico oborožim s squid ter ananas pop-up (snežak varianta). Za to pozicijo sem se odločil, da jo bom hranil malenkost bolj obilno. V spod mix sem pripravil razrezane bojle, pelete, konopljo ter za vzorec koruze, saj nisem hotel na poziciji težav s ploščiči in kleni, ki znajo bit prava nadloga. Vse to pripravim, vržem nekaj raket ter  pustim to palico na miru. Z drugo se odločim lovit svoj rob obale pri trstiki ter pred lokvanjem. To pozicijo sem imel na dosegu roke, ter sem jo hranil kar iz obale z samimi boili. Tukaj sem pa na palico pripravil eno single 24mm boilo. Palico sem spet pustil do večera, brez prestavljanja ter nepotrebnega ropota na obali. Med tem sva čez dan bila pri Dejanovi poziciji, na kateri se mu je čez dan malo več dogajalo. Imel je 2-3 prijeme čez dan, kar je za Tržec odlično, saj riba dela ponoči. Čez dan nič posebnega, on dobi nekaj krapov do 10kg ter vse po ustaljenem tiru. Kavica, pogovor o ribah, planiranje naslednjih kampanj, sej veste kako to gre, ko si v svojem okolju ter z čisto glavo. Nobenih obveznosti ter stresa. Tako sva še zvečer oba dohranila pozicije ter pričakovalo pestro noč.

Nadaljevanje sledi….

Dober prijem ter veliko užitkov za vodo. Simon

PS: vse o gramoznici Tržec najdete na tem naslovu ribiskekarte.si/rd-ptuj/gramoznica-trzec, kjer lahko tudi opravite spletni nakup ribolovne dovolilnice.

Posodobitev:
Nadaljevanje bloga lahko preberete na ribiskekarte.si/blog/trzec-spomladi-2-del-krapolova

2 thoughts on “Tržec spomladi 1. del

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja