Spomladanski ribolov krapov s krmilnikom in plovcem

Na deželo in v mesta je prišla pomlad, mi pa smo se odpravili na krape. Zaradi mrzle vode so še vedno manj dejavni, toda s pravim pristopom lahko brez težav ujamemo katerega od tolstih lepotcev. Obiskali smo ribnik Boštanj pri Grosupljem, s katerim gospodarijo v RD Grosuplje. Tam je krapov res veliko in zagotavljamo vam, da boste s pravo ribolovno strategijo lovili zelo uspešno.

DSC_0242a (Medium)
Pri Grosupljem sta dva ribnika: manjši in večji. Na sliki je večji ribnik, kjer je tudi otok. Do njega vodi brv.

Da je populacija krapov v Grosupljem tako dobra, skrbijo ribiči RD Grosuplje. V ribnike redno vlagajo ribe, poleg tega pa skrbijo za izvajanje stroge čuvajske službe. Krapov in ribjega drobiža je pri njih veliko. Ribnika, kjer lahko lovite, sta pravzaprav dva. Prvi, severni, je manjši. V njem lahko lovimo le na način ujemi in izpusti. Drugi, južni, ki je večji, bo primeren tudi za ribiče, ki želijo svoj plen odnesti domov. V manjšem ribniku je vse polno manjših krapov, v večjem pa živijo tudi težji primerki, tja do približno 15 kg. Družbo jim delajo amurji, linji, kleni in ščuke.

Dovolilnice so cenovno dostopne!

Dovolilnice, ki so na voljo v spletni obliki, lahko kupite tukaj. Izbirate lahko med dovolilnico ujemi in izpusti, ki stane 8 EUR, in dovolilnico ujemi in vzemi, ki stane 15 EUR.

DSC_0243a (Medium)
Za ribolov na manjšem ribniku velja režim ujemi in izpusti. Ob ribniku pogosto potekajo ribiške tekme.

Sami smo se odpravili na manjši ribnik, kjer je potrebno ribe obvezno izpustiti. Pripravili smo opremo in krmila. Odločili smo se, da bomo lovili s krmilnikom ter z opremo match. Pri prvi uporabljamo posebno košarico, t.i. krmilnik, kamor stlačimo krmilo, ki privablja krape. S svojo težo deluje kot obtežilnik, tako da svinčene ali druge uteži za izvajanje metov ne potrebujemo. Na koncu laksa navežemo poljubno navezo, najraje imamo dvignjeno različico (angl. pop up). Match oprema je drugačna, pri njej uporabljamo plovec. Palica je fina, mehka in vitka. Prav takšen je laks in trnek. Vse je majhno, a nikakor ne šibko. Z opremo match lahko ujamemo tudi večje primerke krapov!

DSC_0410 (Medium)
Utrujanje krapov je bilo zanimivo, čeprav niso bili zelo veliki.

Zgodaj spomladi je nadvse pomembno, da ugotovimo, kje se krapi zadržujejo. Ni nujno, da je to pri vtoku, iztoku, v globlji vodi ali na podobnih mestih. Lahko nas presenetijo in so v plitvinah ali pa čisto blizu obale. Ko jih najdemo, je polovica dela že opravljenega.

Za kratkotrajne ribolove bojlijev ne uporabljamo. Na manjših ribnikih z vloženimi krapi so ena od najboljših vab za krape še vedno sladka zrna koruze in kostni črvi. Krapi jih obožujejo, pa še poceni so, zato si jih lahko privošči vsak ribič. Vabo uporabimo tudi za občasno krmljenje ribolovnega mesta. Pri tem lahko uporabimo fračo ali podobno pripravo, ki nam bo olajšala natančno metanje lahkih delcev. Poleg vabe uporabimo za krmljenje tudi različne sipke mešanice. Priporočamo lahko prebavljive enostavne žitne mešanice, denimo kombinacije industrijske konoplje, mletih in stisnjenih bučnih semen, hrane za golobe in ovsa. Dobri bodo tudi peleti z manjšim deležem ribjega olja. Vedno imejmo v mislih dobro počutje rib, ki bodo naša krmila zaužile!

Krapi so v Boštanjskem ribniku zelo lepo prijemali. Ujeli smo takšne, ki so tehtali od pol kilograma pa do treh kilogramov. Čudovit začetek sezone plovčkarjenja, kaj menite?

Ste že obiskali ribnik Boštanj? Če še niste, je letošnja pomlad pravšnja za izlet in tamkajšnji ribolov.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja