Sonarji in ribolov

Sonarji so dobra izbira, ko lovimo na prostrani vodni površini in ribe aktivno iščemo. Še posebej nam bodo na sladkih vodah prišli prav na čolnu in ko lovimo roparice (plenilke). Katere vrste sonarjev poznamo in kakšne so njihove cene?

Sonarji niso dobri samo za iskanje jat rib in posameznih večjih primerkov, temveč nam lahko sporočijo oblikovanost dna, globino vode, njeno temperaturo in obraslost z rastlinjem.

Sonarji za na čoln

Gre za zmogljive sonarje, ki jih pritrdimo na konstrukcijo čolna in opazujemo zaslon med vožnjo po jezeru. Sonar nam sproti prikazuje podatke, ki jih pridobiva: globina vode, temperatura, oblikovanost dna, prisotnost rib. Moderne naprave so postale že tako napredne, da je pogled v neznano vodo izjemno dober. Pogosto nam situacijo prikazuje v reliefni obliki, kar olajša predstave o tem, kaj se dogaja pod vodno gladino.

Klasični sonarji omogočajo pregled vode in dna pod plovilom, naprednejši pa tudi bočno skeniranje. So tudi izjemno zmogljivi pri zaznavanju in pravilnem prikazovanju podvodnega rastlinja (tudi vej), kar nam omogoča izjemno natančno lociranje rib. Verjetno ni potrebno poudarjati, da je z njimi ribolov uspešnejši (seveda pod pogojem, da jih znamo pravilno uporabljati).

Kakovostne sonarje proizvajajo pri Humminbird, Lowrance in še kje. Cene se gibljejo od 400 EUR naprej.

Sonarji za metanje z ribiško palico

Navadno so okrogle oblike. S sponko jih pritrdimo na vrvico in z ustrezno močno palico vržemo na želeno mesto. Sonar se preko aplikacije poveže z našim pametnim telefonom in sporoča oblikovanost terena, zaznava ribe in javlja tudi druge detajle. Na pametnem telefonu lahko izbiramo, kako nam prikazuje ribe, teren pa nam prikazuje z oranžno barvo v večih tonih, da zaznavamo trše in mehkejše dno. Z zeleno so označena območja podvodnega rastlinja. Izdelamo lahko tudi 2D zemljevid revirja, na katerem enostavno razberemo globine. Vse to nam je pri ribolovu plenilk (in drugih rib) v veliko pomoč, saj jih lociramo in tudi ugotovimo, kakšna je oblikovanost dna. Glede na pridobljene podatke prilagodimo tudi način ribolova.

Eden boljši sonarjev za metanje z ribiško palico je Deeper Pro+. Cene se gibljejo od 190 EUR naprej.

Pa ti, že uporabljaš sonarje? Sporoči v komentar.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Youtube
  • deepersonar.com
  • humminbird.com.au

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Sonarji in ribolov

  • pri 1:21
    Permalink

    Misim da tukaj vec ne gre za enakovreden boj z ribo. Vsak za iz ekrana prebrat kje je riba,. Potem je ujeti tudi vec ni tako tezko. Ce koga to veseli super, ampak to ni car ribolova.

    Odgovori
    • pri 14:52
      Permalink

      Bravo-Janez vse pro povedano, gubise čar ribolova..

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja