Smisel ribolova

Rdeča nit ribolova se bojda skriva v lovu in ulovu rib. Nekateri bi radi ujeli največje, drugi se zadovoljijo z manjšimi, tretji najdejo v ribolovu zadovoljstvo, saj med njegovim izvajanjem pozabijo skrbi. Vsi našteti radi uživajo v naravi in to je skupno vsem, ki se ukvarjajo s tem plemenitim športom. Narava, osredotočenost, mir. Je prav slednje tisto, kar zares iščemo?

Izvor

Nekoč so lovili ribe za v lonec, danes pa te vodne vretenčarje večinoma preganjamo za razvedrilo in iz čiste sle po lovu, saj ribe bežijo in se ne pustijo ujeti kar tako. Seveda morda kdaj kakšno tudi uplenimo, a za hrano v povprečju raje posežemo po drugih naravnih virih.

Da je ribolov nekaj prvinskega in od nekdaj zakopanega v človeku, vidimo že pri otrocih. Navdušeno oprezajo za ribami, če jim damo v roke ribiško palico, jih pričnejo loviti. Trditev je resda posplošena, toda videli smo že toliko malčkov, kako navdušeno vihtijo ribiško palico, da bistva ne moremo spregledati. Ribolov je v človekovem srcu, strast po tem športu prihaja iz globin njegove duše.

Ker bi radi prikazali ribolov kot sproščujočo dejavnost, ki ni osnovana na nezdravem tekmovanju in ki koristi človeški duši, smo oblikovali posebno linijo lahkih ribiških oblačil (kapa, majica, jopa, darilni paketi). S sloganom »Ni vse v ulovu, največ štejejo doživetja!« (angl. »It’s not about the catch, it’s the experience!«) želimo spodbuditi k razmišljanju, da je ribolov namenjen uživanju in sproščanju.

Slabe človeške lastnosti, denimo pohlep in zavist, ki ob tem morebiti prilezejo na plano, naj bi čim prej izkoreninili iz lastnih duš. Če želiš takšno razmišljanje podpreti tudi ti, obišči TRGOVINO in si oglej še čisto sveže izdelke. Kot nalašč so tudi za praznično obdobje obdarovanja, ki je pred nami.

Smisel

Kljub čudovitim ulovom, ko smo ujeli kapitalne ribe, in navzlic kopici drugih dosežkov pa je prav, da nikoli ne pozabimo, zakaj zares lovimo. Za vodo hodimo, ker nas tja vodi nevidna sila v naših srcih. Ne primerjajmo se z drugimi, vedno sledimo le lastnemu občutku. Pri tem spoštujemo ribe, naravo, druge ribiče in sledimo etičnim pravilom, pisanim in nepisanim. Končni cilj naših obvodnih dejavnosti je mir, ki ga začutimo. To pa je nekaj, o čemer velja dobro razmisliti.

Prav radi poudarjamo, da je naš priljubljeni šport več kot le lov rib. Menimo, da je ribolov prijazen pozdrav kolegu ribiču, kritičen pogled človekovega vpliva na okolje, razmišljanje o prihodnosti rek in rib, trud za pošteno udejanjanje ribolovnih pravil, veselje ob pogledu na vodo in njeno okolico. Ribolov je tudi vdih svežega jutranjega zraka, petje ptic, opazovanje srn, kako prečijo reko, in še marsikaj vrednega, kar nas spremlja skozi življenje.

Sporočilo

Pomembno sporočilo slehernemu ribiču naj bi torej bilo, da pri tem lepem športu čim bolj odriva nezdravo tekmovalnost in v prvi plan postavi hvaležnost za srečo, ki mu jo daje ta čudoviti šport. Na prvem mestu naj bo mir, ki ga doseže, nikakor ulov in dokazovanje samega sebe, povezano na račun ribe. Splača se, saj mine življenje kot bi trenil.

Čim več lepih trenutkov ob revirjih vam želimo!

Ekipa RibiskeKarte.si

Velika hvala našemu prijatelju Salvatoreju Perroneju iz Nomad by Fate za podporo in čudovite fotografije!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Smisel ribolova

  • pri 8:36
    Permalink

    Čestitke za tako dobro promocijo in tudi Salvatoreju. Hvala tudi za lepo background kuliso Gradiškega jezera pri Lukovici.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja