Poskrbimo za zaščito pred soncem

V vročih poletnih dneh, ki so pred nami, bo zaščita pred soncem in njegovim močnim sevanjem velikega pomena. Ribiči se zunaj in ob vodi zadržujemo dlje časa kot ostali, zato so tudi doze UV, ki smo jim izpostavljeni, večje. Pokrivalo za glavo, očala in krema za sončenje navadno niso dovolj. V blogu opisujemo tudi druge načine, kako se zaščititi pred ognjeno kroglo, ki je hkrati vir življenja in mnogih nevarnosti. Nasveti, ki jih navajamo v nadaljevanju, so marsikomu samoumevni, a ne bo odveč, če jih ponovimo.

6-29-13V največji vročini lovijo le redki, toda že kratkotrajna izpostavljenost močnim sončnim žarkom sredi dneva ali dolgotrajnejša v obdobjih, ko je žarčenje šibkejše, lahko predstavlja nevarnost za človeško telo. Poleg pregrevanja telesa, možnih vročinskih udarov in opeklin beležijo strokovnjaki iz medicinskih vrst iz leta v leto večjo obolelost za kožnim rakom. Eden glavnih povzročiteljev zanj je prav prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom (UV svetloba).

Da bi v naravi lahko sproščeno uživali, se moramo izogniti nevarnostim in poskrbeti za lastno zaščito. Ta vključuje ukrepe za zaščito pred pregrevanjem telesa, za vzdrževanje zadostne količine primernih telesnih tekočin in varovanje telesa pred prekomerno izpostavljenostjo UV žarkom.

Melanom je nevarna oblika kožnega raka. Eden glavnih povzročiteljev je prekomerna izpostavljenost sončnemu sevanju (UV žarkom).
Melanom je nevarna oblika kožnega raka. Eden glavnih povzročiteljev je prekomerna izpostavljenost sončnemu sevanju (UV žarkom).

Glava in oči

Na glavo poveznemo kapo, ki ima dovolj luknjic, da lahko diha. Izogibamo se kapam, ki so lahko sicer modne, a zaprejo lasišče in mu preprečujejo izhlapevanje znoja. Poleg srbečice bo to vodilo v pregrevanje glave in slabo počutje. Odlični bodo tudi klobuki v svetlejših barvah (znanost nas uči, da temnejše barve svetlobo in njeno energijo vsrkajo bolj kot svetlejše). Modernejše izvedbe pokrival pridejo prav tako v poštev, saj pokrijejo vrat in predel glave okoli ušes. Poskrbeti moramo le, da tkanina, iz katere je pokrivalo, dovolj diha. Odlični bodo izdelki, ki so prevlečeni s snovjo, ki odbija UV žarke, toda pozor! Njena kemijska sestava ni nedolžna zato se prej pozanimajmo, da v stiku s kožo ne bomo dobili reakcije. Nikoli ne pozabimo na očala, po možnosti polaroidna! Varovala bodo naša očesa pred močno svetlobo in številnimi fizičnimi delci, ki jih v toplem poletnem obdobju ne manjka – umetna muha, ki zaide, leteče žuželke, prašni delci in tako naprej.

Pregretost zaradi predolge izpostavljenosti sončni vročini in neposredni sončni svetlobi lahko vodi v vročinski udar ali celo smrt.
Pregretost zaradi predolge izpostavljenosti sončni vročini in neposredni sončni svetlobi lahko vodi v vročinski udar ali celo smrt.

Telo in roke

Pokrijmo se s kakovostnimi večslojnimi oblačili, ki imajo dobro sposobnost odvajanja znoja in ki čim manj prepuščajo UV žarčenje. Odlična kombinacija bo kakovostna oprijeta majica brez barve in gosto tkana srajca (lahko je prevlečena s snovjo, ki odbija UV žarke). Prva bo poskrbela, da se znoj ne bo zadrževal na koži. Le tako nam bo vedno prijetno udobno. Druga bo preprečevala vsrkanje velike doze UV žarkov in bo varovala našo kožo. Takšna dvojna zaščita telesa in rok je dobra tudi za varovanje pred ugrizom klopa. Številne srajce imajo na predelu hrbta zarezo, ki pomaga pri prezračevanju in vzdrževanju primerne temperature telesa.

Spodnji del telesa

Če je le mogoče, obujmo primerno obutev, ki diha, nogavice in hlače. Te bodo zaščitile naše noge pred sončnimi žarki in drugimi nevarnostmi (žuželke, kače, …). Hlače naj bodo lahke, a gosto tkane, da se bomo v njih počutili prijetno.

2G0KH2VF_altDrugi izpostavljeni deli

Za zaščito vratu uporabljamo posebno ruto, ki jo angleško govoreči narodi imenujejo buff. To lahko potegnemo tudi na obraz in zaščitimo nos, brado in lica pred pripekajočim soncem. Na roke nataknimo posebne rokavice. Poskrbeti moramo, da je vsak kotiček kože zavarovan pred močnim UV sevanjem. To velja zlasti za ribolov iz čolna in povsod tam, kjer nismo v senci. Nikar se ne bojmo, če bodo zlobni jeziki brili norce iz nas. V kakovostnih oblačilih nam nikakor ne bo vroče, poskrbeli pa bodo za našo zaščito in zdravje telesa!

Poleg kakovostnih oblačil (in njihove primerne izbire) so izjemnega pomena tudi sredstva za zaščito pred soncem, ki jih namažemo na kožo. Izbiramo takšna z visokim zaščitnim faktorjem, ki so čim manj parfumirana in ki ne mastijo kože. Mastni izdelki lahko škodujejo ribiškim potrebščinam in otežujejo ribolov. Sredstva za zaščito kože nanašamo v odmerkih in v času, ki so predpisana v navodilih za uporabo. Ne pozabimo jih temeljito prebrati!

co_pic_izotoniki_09_bPopijmo dovolj primerne tekočine

V času intenzivnega izhlapevanja za hitro izgubo dragocene vode v telesu sploh ni nujno, da smo fizično dejavni. Naša telesa v vročih dneh izgubljajo vodo skozi kožo, ki se znoji, da bi se s pomočjo izhlapevanja ohladila. Vodo in minerale, ki jih izgubimo z znojenjem, moramo obvezno nadomestiti in to še preden postanemo žejni. Nekateri strokovnjaki predlagajo, da v toplih dneh popijemo vsaj dva decilitra (0,2 litra) tekočine vsako uro. Najbolje je, da pijemo izotonične napitke ali vodo, sladkim pijačam in alkoholu pa se vedno izogibamo, saj delujejo v smeri dehidracije (izsuševanja telesa) in ne služijo svojemu osnovnemu namenu.

»Pamet v roke, če se podajamo na poletno sonce«, bi dejali starejši in izkušeni ribiči. Z nekaj preprostimi ukrepi se bomo hitro zaščitili in v našem najljubšem okolju uživali dlje časa. Zdravje in dobro počutje vodita tudi v boljšo koncentracijo, ki je pri ribolovu ključna.

Spoštovane bralke in bralci, to je zadnji v nizu tedenskih blogov v sezoni 2015/2016. V obdobju poletnih počitnic (julij in avgust) se od vas začasno poslavljamo. Beremo se znova jeseni. Upamo, da boste blog vsaj tako pridno obiskovali, kot ste ga doslej, ter vam želimo lepo poletje in dober prijem!

Ekipa RibiskeKarte.si

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • Shutterstock
  • Anglersobsession.com
  • Britishskinfoundation.org.uk
  • Marinerguesthouse.co.za
  • Wrower.pl
  • Orvis.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja