Podmetalka – breme ali uporaben pripomoček?

Skorajda vsi ribiški viri pišejo o podmetalki kot o osnovnem pripomočku za ravnanje z ribo. Domača literatura, katere začetki segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, jo omenja kot uporaben pripomoček za zajemanje, ki hkrati varuje ribolovno opremo, a lahko poškoduje ribo. Kako se je spremenil pogled na podmetalke v zadnjih letih in kakšna je njihova dejanska vloga, pišemo v blogu v nadaljevanju.

O tem, da sodi podmetalka med osnovno ribiško opremo, ni načeloma nobenega dvoma. Razlike v mnenjih glede smotrnosti uporabe podmetalke pa se lahko razlikujejo med ribiči, ki se lotevajo različnih oblik športnega ribolova. Pri beličarjih je podmetalka nekaj običajnega, prav tako pri ljubiteljih krapolova. Tudi muharji jo uporabljajo kar pogosto, kako pa je s ščukarji in sulčarji?

Vloga podmetalke

Podmetalka je manjša ali večja mreža, s katero pred obalo ali pri čolnu zajamemo zapeto ribo, ki smo jo utrudili z uporabo ribolovne opreme (ribiške palice, nameščenega kolesca, itd.). Podmetalka nikakor ni pripomoček, s katerim bi samostojno lovili ribe, rake in druge podobne vodne živali. Gre izključno za del opreme športnega ribiča, s katerim si pomaga pri:

  • varnem zajemanju ribe (lahko jo dvignemo iz vode, lahko pa tudi ne!),
  • varovanju lastnega zdravja (to pride v poštev predvsem na težko dostopnih predelih, kjer pa je ribolov tako ali tako precej vprašljiv),
  • ustreznem varovanju zdravja in dobrega počutja rib.

Podmetalke, ki niso izdelane iz ustreznih materialov, so za ribe škodljive. To so mrežice iz ostre plastike, takšne, ki imajo debele in ostre vozle ter podmetalke, sestavljene iz ostrih predmetov, so za ribe škodljive! Na drugi strani pa so podmetalke iz lesa ali mehke plastike, ki imajo mehko gumirano mrežico, ribam prijazne in ne bodo poškodovale njihovih mehkih delov (sluznica, oči, …). Podmetalka je tako koristna, izogibamo se le zajemanju podmerskih rib oziroma ko ocenimo, da bi z zajemanjem škodovali ribi.

Različni ribiči, različna mnenja

Podmetalka je med beličarji uveljavljen ribolovni pripomoček. Pogosto jo uporabljajo tudi muharji, med kraparji je obvezna. Mnenja so deljena pri ščukarjih, čeprav se po našem mnenju stanje iz leta v leto izboljšuje. Ribiči se zavedajo, da morajo z ribami ravnati lepo, zato uporabljajo primerne gumirane podmetalke in blazino. Na zadnjem mestu so po uporabi podmetalk bržkone sulčarji. To je škoda, kajti zapeti velik sulec je navadno tudi močan nasprotnik. Med utrujanjem se dogaja marsikaj, od čudnih preobračanj ribe, do zaletov v skale, na sipino in podobno. Ribič z uporabo ustrezne podmetalke zaščiti telo ribe, poskrbi pa tudi za varno zajemanje (lastno varnost) in si zagotovi, da bo ribo dejansko dobil. Veliko sulcev se sname tik pred obalo, zato je pravzaprav neodgovorno, da ribiči ne uporabljajo podmetalke pogosteje.

Uporaba podmetalke je marsikje obvezna! Pred ribolovom zato nikar ne pozabite pregledati ribolovne dovolilnice in pravil ribolova. V rubriki, ki opisuje ribičevo obvezno opremo, mora biti navedena tudi uporaba podmetalke, sicer le-ta ni obvezna. Je pa koristno, če jo uporabljamo med ribolovom, saj bomo s tem zaščitili ribo pa tudi sebe. Podmetalke iz modernih materialov so lahke, vzdržljive, njihova mrežica pa je gumirana in ne poškoduje ribjega telesa.

Kaj o tematiki meniš ti? Napiši v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Youtube.com
  • Outdoor Pro Shop
  • Pinterest
  • Man Makes Fire

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Podmetalka – breme ali uporaben pripomoček?

  • pri 16:09
    Permalink

    brez podmetalke si ne predstavljam lova roparic…

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja