Na ribolov za zdravje in srečo!

Ribolov je šport, ki je lahko sproščujoč in hkrati razburljiv. Poleg tega je ribolov odlična aktivnost s katero lahko pokurimo kalorije, med tem ko preživljamo čas na prostem. Kljub temu ribolov med širšo javnostjo velja za ležerno preživljanje časa na obali ali čolnu, običajno v sedečem položaju, s pogledom usmerjenim na plovec. V resnici obstajajo številne tehnike ribolova, ki te lahko izovejo tako fizično kot tudi mentalno. Pa naj si gre tu za brodenje po reki za dvigajočo postrv ali veslanje s kajakom po morju. Vedno obstaja tip ribolova, ki ti bo zaposlil telo in duha neglede na izkušenost. Torej, če iščeš način, da se sprostiš, postaneš fit in si rad zunaj, poskusi z ribolovom.

1-wading-burns-calories

Izboljšajte fizične sposobnosti
Kljub predsodkom je lahko ribolov odlična telovadba. Seveda to ne velja za posedanje na bregu s pivom v roki, ampak aktiven ribolov, medtem ko bredemo po strugi ali zaraščeni poti, kadar iščemo odmaknjene ribnike in potoke.
Vzemimo v zakup, da povprečen človek ob hoji na tekočem traku v eni uri porabi okrog 250 kalorij. Po ocenah pa naj bi med lažjim brodenjem po reki porabili kar dvakratno vrednost. Med tem, ko je fitnes odličen način za kratke in intenzivne vadbe, pa lahko to predstavlja problem za tiste, ki niso vajeni dvigovanja uteži. Aktiven ribolov je lahko sestavljen iz številnih aktivnosti kot so: premagovanje sile reke, sprehajanje med ribolovnimi mesti, metanje in navijanje, plezanje in skakanje čez skale. S tem lahko v dopoldnevu ali popoldnevu porabimo tudi med 500 in 1500 kalorij.

2-total-body-workout

Ribolov ni le odličen način za kurjenje kalorij, ampak aktivira tudi skupine mišic, ki jih običajno ne uporabljamo, s tem pa izpopolnimo motoriko telesa. Med premagovanjem zahtevnega terena in podvodnih spolzkih kamnov izboljšamo ravnotežje in okrepimo mišice ter kite v stopalih in mečih. Hoja po strmih bregovih in pobočjih nam okrepi večje skupine mišic, pri tem pa opravimo tudi kardiovaskularne vaje. S številnimi meti izboljšamo svojo natančnost, pri tem popravimo svojo koordinacijo oči in rok v katerih okrepimo mišice od prstov do rame. Ribolov je odlična aktivnost, ki jo psihologi, svetovalci in fizioterapevti zaradi svoje nizke obremenilnosti uporabljajo kot rehabilitacijsko orodje. Muharjenje in vezanje umetnih muh, zaradi nizke aktivnosti in umirjenosti uporabljajo kot terapijo pri veteranih ameriške vojske.

3-casting-works-the-arms

Mogoče na prvi pogled ne zgleda, vendar je lahko nekaj ur, preživetih za vodo, odlična telovadba. Ribolov je tako poleg odličnega načina za ohranjanje forme tudi super aktivnost, s katero se lahko sprostimo in spustimo možgane na pašo.

Izboljšajte mentalne sposobnosti
Ribolov je že po naravi sporščujoča in meditacijska aktivnost, ki nas prisli, da se upočasnimo in uživamo v svoji okolici. Ljudje se za ribolov odločajo zaradi različnih razlogov, eni lovijo ribe izključno zaradi hrane, eni zaradi športa, spet drugi pa samo iščejo izgovor, da preživijo več časa zunaj ali s svojimi kolegi. Ne glede na razlog, pa vsak ribič prizna, da mu ribolov nudi odlično metodo sprostitve. Prav zato je ribolov uporabljen tudi kot terapevtsko orodje za ljudi, ki so preživeli velike strese ali travme, vojne veterane in kronične bolnike.

4- why-do-we-fish

Neglede na to, ali hočeš z metom doseči tisti majhen kotiček na drugi strani reke ali opazuješ insekte na vodi in ugibaš s čim se riba hrani, te ribolov spodbuja in od tebe zateva popolno predanost. Prav zaradi popolnega fokusa, ki ga od posameznika zahteva ribolov, se lahko, po besedah priznanih terapevtov, le ta povsem oddalji od problemov, ki ga mučijo. Iskanje rib, izbira strategije, muhe, ustrezne vabe, pravilna predstavitev le teh, vse to od človeka zahteva iznajdljivost in kritično razmišljanje, kar pa človeka na zdrav način odpelje stran od stresa, depresije in nemirnost.

Vse to potrdijo tudi klinične raziskave, pri katerih so na vojnih veteranih vojne v Iraku, merili nivo kortizola (hormon, ki je povezan s stresom) po tednu ribolova. Vsi, ki so preživeli teden dni ribolova, so v obdobju naslednjih treh tednov imeli nižje izmerjene vrednosti kortizola. Pacienti oz. veterani so poleg tega tudi boljše spali, zmanjšali občutek stresa in nemirnosti, prikazali manj simptomov somatskega stresa in bili precej manj dovzetni za občutek krivde, sovražnosti, strahu in žalosti, ki so običajno povezani s posttravmatsko stresno motnjo.

Muharjenje se je izkazalo tudi kot odlična terapevstka in psihoterapevstka metoda za okrevanje bolnikov, ki so preživeli raka.

Ena izmed odličnih lastnosti ribolova je tudi ta, da se jo lahko loti vsak. Ni važno ali si mlad ali star, ženska ali moški, namreč ribič oz. ribička je lahko prav vsak/a in prav zato je ribolov eden izmed najbolj priljubljenih prostočasnih aktivnosti. Z njim so si opomogli številno posamezniki, ki so okrevali po kroničnih obolenjih, stresih in resnih poškodbah ter tako lahko zaživeli bolj polno in srečno življenje. Ribolov nam omogoča tudi aktivno preživljanje starejših let, pri tem pa nas pomirja in spreminja naš pogled na svet. Poskusite zgrabiti ribiško palico in stopiti za vodo. Mogoče ulovite boljše življenje.

Avtor originala: Charlie Robinton, prevedeno iz https://www.fix.com/blog/fishing-for-wellness/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja