Namigi za uspešen jesenski in zimski krapolov

Ribolov krapov je v mrzlih jesenskih in zimskih mesecih zahteven, a tudi zelo zanimiv. Z nekaj truda in sreče boste lahko prav takrat ujeli največjega od največjih. V pomoč vam bodo spodnji nasveti, ki govorijo o opremi, pomenu opazovanja revirja in vabah.

Oprema

Za ribolov v mrzlih dneh uporabljajte finejši pribor. Poleg tega, da ni toliko podvodne trave, so tudi pobegi krapov manj srditi. Nekateri ribiči zato uporabljajo tanjše zaključne dele vrvic (angl. hooklink). Namesto s 25 lb lovijo s 15 lb (takšne, ki imajo dobrih 11 kg nosilnosti zamenjajo s tanjšimi, ki imajo slabih 7 kg nosilnosti). Isto velja za trnke, šibre in velikost vabe. S slednjo nikar ne pretiravajte, kajti previdni krapi bodo v mrzli vodi hitreje spoznali prevaro. Uporabljajte manjše vabe, na navezo jih nikar ne natikajte preveč.

23kg-smartinsko-jezero-carp-fishing-2015
V mrzlih mesecih se krapi prehranjujejo redkeje. Uporabljajte manjše vabe, na navezo jih nikar ne natikajte preveč!

Pozimi se krapi ne prehranjujejo pogosto, prav tako pa ne tekmujejo med seboj za priboljške, kot to počnejo v toplejših mesecih. Ko bo velikan priplaval v bližino vaše vabe in jo celo vzel, je pomembno, da se zares dobro zapne. Zaradi slednjega priporočamo uporabo togih navez, ki se jih bodo krapi težje znebili.

Če revir, kjer boste lovili, dobro poznate, je priporočljivo, da si naveze pripravite že doma. Ob vodi vas bo zeblo v prste, pa še dan je kratek. Ne kratite dragocenega časa z nepotrebnim delom! Jeseni in pozimi seveda ne pozabite na topla oblačila, kuhalnik in tople napitke.

Opazujte revir, kjer lovite

IMGP1481ab
Jeseni in pozimi uporabljajte finejši pribor. Z njim si boste zagotovili več prijemov in več možnosti za ulov vašega sanjskega krapa.

Dobro poznavanje ribolovne vode bo ključno za uspešen jesenski in zimski ribolov. Pred ribolovom se pozanimajte o globini vode, oblikovanosti dna, osončenih in senčnih delih vode in tako naprej. Dragocene bodo informacije o podvodnih kotanjah in morebitnih podvodnih ovirah, prav tam se bodo najverjetneje skrivali največji krapi.

Poleg geografije se posvetite tudi obvodni biologiji. Opazujte, kaj se dogaja s podvodnim rastlinjem in nižje razvitimi živalskimi vrstami, denimo žuželkami in polži. Kje se nahajajo, v kakšnem stanju so? Seveda pa nikoli ne pozabite na temperaturo vode! Nenadne spremembe so za krapolov prej slabe kot koristne.

Če boste lovili v revirjih, ki se nahajajo v bližini urbanih središč z velikim številom ljudi, bodite pozorni na dogajanje ob vodi in hrup. Pozimi se njegov nivo zmanjša, zato so ribe občutljivejše na dogajanje ob vodi. Tudi drugih »motečih« dejavnikov, denimo glasnih ptic, je pozimi ob vodi manj kot v toplejših mesecih. Ob vodi bodite mirni in tihi.

Bodite pozorni, kakšne vabe uporabljate

IMGP1497ab
Tudi manjši krapi so jeseni in pozimi prav lepa popestritev.

Oljnate vabe odpadejo! Poleg tega, da so v mrzli vodi izjemno slabo topne, so tudi precej slabe za prebavo krapov, če jih ti slučajno zaužijejo. V mrzli vodi se aktivne snovi v vabi počasneje raztapljajo v vodo, zato morate biti potrpežljivi in na ribolovnem mestu počakati dlje časa. Vabe naj bodo prijaznejše krapovi prebavi, uporabite pa takšne, ki so zanimive tudi vašemu nosu.

Če uporabljate bojlije, bo pomagalo, da jih pred uporabo malo zmečkate. Razpoke v njihovi strukturi bodo pomagale, da se bodo snovi hitreje izločale v okoliško vodo.

Izkušeni ribiči svetujejo, da krmljenje zelo omejite ali pa da krmite s posameznimi bojliji na širšem območju. Precej ribičev, ki lovijo pozimi, uporablja krmilnik, ki služi namesto »preproge« bojlijev in drugih krmil. Poleg bojlija pogosto dodajo tudi PVA vrečko, v kateri je le nekaj bojlijev (s količino v mrzlih mesecih nikoli ne pretiravajte!), ki dodatno privabljajo krape. Obvezno preverite, če je PVA vrečka, ki jo uporabljate, topna tudi v mrzli vodi.

matt-halic-21kg-115cm-smartinc-10-9-2014
Nagrada za trud in vztrajnost je velika!

Pozimi so zelo priljubljeni dvignjeni bojliji (angl. pop up) v kričečih barvah, vendar ne kar povsod. V poštev bodo prišli v revirjih, kjer ni toliko ribičev, in pa tam, kjer je vodna malce bolj motna.

Kakšne so vaše izkušnje pri jesenskem in zimskem krapolovu? Delite jih v komentar spodaj.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Nekateri top revirji za jesenski in zimski krapolov ta hip:

Šmartinsko jezero, obsežno vodno telo in veliko kapitalnih krapov  (RD Celje)

Ribnik Plastenka, blizu Domžal, veliko krapov med 5 in 10 kg (RD Bistrica Domžale)

Gramoznica Pri Barnu, zanimiv revir v bližini Murske Sobote (RD Radgona)

Gramoznica Tržec, eldorado za krapolov na Štajerskem (RD Ptuj)

Jezero Mola, veliki krapi na Primorskem (RD Ilirska Bistrica)

Jezero Radehova, veliko krapov med 5 in 10 kg(RD Pesnica – Lenart)

Jezero Vogršček, redno vlaganje in kapitalni krapi iz severne Primorske (RD Renče)

Ribniki Pragersko, številni ribniki, bogati z velikimi krapi in drugimi krapovci (RD Slovenska Bistrica)

Podpeško jezero, nahaja se blizu Ljubljane, njegova gladina pozimi zelo redko zamrzne  (RD Barje)

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Namigi za uspešen jesenski in zimski krapolov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja