Na ribolov z muharskim obročem

Za ribolov na počasi tekočih in stoječih vodah je primerna uporaba muharskega obroča (angl. Belly Boat). Je cenejši kot čoln, razmeroma enostaven za uporabo, z njim pa lahko dosežemo mesta, ki so drugim ribičem nedosegljiva. Pripomoček zaznamuje tudi kakšna slaba lastnost. Na kaj moramo biti pozorni, če ga kupujemo prvič? Preberite blog!

Z muharskim obročem bomo prišli do ribolovnih mest, ki so z obale težko dosegljiva.

Tam, kjer je voda počasna in kjer je uporaba kakršnihkoli plovil sploh dovoljena, bo muharski obroč odličen pripomoček za doseganje ribolovnih mest, ki so z obale težko dosegljiva ali pa ribiči do njih sploh ne morejo. Z obročem se nikoli ne podajamo na revirje, kjer je voda hitrejša od par kilometrov na uro, ter tja, kjer je ribolov dovoljen le z obale. Prizadevamo si, da varujemo zdravje, življenje in spoštujemo (ribolovna) pravila.

Muharski obroč (ribiči ga imenujemo kar z angleško besedo Belly Boat) je napihljiva priprava iz umetne mase, ki ima na sredini luknjo. Vanjo se usede ribič, ki ima na nogi posebne plavuti. Z njimi se premika, na gladini pa ga drži obilo zraka v napihnjenem obroču. Načeloma je ribič oblečen v posebne hlače, ki ne prepuščajo vode, tako da z njo sploh nima stika, v hladnejših dneh pa ga tudi ne zebe.

Prvi modeli obročev so bili okrogli in v obliki “ameriškega krofa”, modernejši pa so izdelani v obliki črke U ali V (če ga pogledamo iz zraka). Naprednejši imajo na krovu tudi več prostora in spominjajo na pravi majhen čoln, poln predalov, prostorov za odlaganje, opremo in tako naprej. Oblika najprimernejšega obroča bo odvisna od potreb ribiča, te pa so odvisne od revirja, ribe, ki jo bo lovil, letnega časa in tako dalje. Za začetnike, ki se šele podajajo na gladino z obročem, bo primerna vsaka od naštetih oblik. Dodamo naj, da je pametno, če uporablja ribič tudi rešilni jopič. Obroči so napihljivi in lahko se zgodi, da začne puščati zrak, ribiča pa pusti na cedilu in mu nezgoda celo ogrozi življenje.

Priprava za povprečnega ribiča niti ni tako poceni. Cene se gibljejo med 150 in 600 EUR. Da bi denar koristno porabili, pred nakupom preglejte več ponudb različnih trgovin, cene pa preverite tudi na spletu. Veliko različnih modelov ponujajo Američani, a vam svetujemo, da raje kupite v Evropski Uniji, saj se boste izognili plačilu carinskih dajatev. Nekateri kompleti obročev ne vsebujejo hlačnih škornjev in plavutk, zato pred nakupom vedno preverite, kaj boste dobili.

Muharski obroč bo dobrodošla priprava za ribolov na Cerkniškem jezeru, pa tudi drugih revirjih (kjer je to dovoljeno).

Muharski obroči so primerni za muharjenje (to sporoča že njegovo ime) pa tudi vijačenje in beličarjenje. Zelo priljubljeni so, kajpada, v ZDA pa tudi v Južni Afriki, kjer iz njih lovijo ostrižnike. Pri nas jih uporabljajo zlasti muharji in tisti, ki prisegajo na vijačenje. Uporabni so na akumulacijskem jezeru Moste pri Jesenicah, na Ljubljanici, Cerkniškem jezeru in še na mnogih revirjih. Pričakujemo, da bo priprava pri nas iz leta v leto bolj priljubljena, saj omogoča ob pravilni uporabi doseganje težko dostopnih ribolovnih mest in zanimiv ribolov.

Pa vi, ste že lovili z muharskim obročem? Sporočite nam v komentar spodaj.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • bestbellyboat.com
  • snowbee.co.uk
  • youtube.com (uporabnik wullie99999)
  • pinterest.com
  • creekcompany.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja