Maja gremo na ogled svetovnega prvenstva na Češkem!

Letos bo potekalo Svetovno prvenstvo v lovu rib z umetno muho na Češkem, moji priljubljeni deželi v srcu Evrope, ki je večini naših rojakov poznana po odličnem pivu in lepih ženskah.

Čehi so stopili skupaj in konec maja letos organizirajo 34. Svetovno prvenstvo v ribolovu rib z umetno muho. Dogodek bo potekal med 27. majem in 2. junijem 2014 v čudoviti naravi južne Češke (Jihočeský kraj), ki je od Ljubljane oddaljena le slabih 300 kilometrov zračne razdalje. Za tamkajšnjo okolico so značilni poetično zaobljeni hribi do dobrih 1000 m nadmorske višine in bujni smrekovi gozdovi. Teren večinoma sestavljajo silikatne kamnine, zato se zdi voda, ki teče čez večje in manjše balvane, temnejše barve.

frymburk
Tekmovalci bodo nastanjeni v mestecu Frymburk, tik ob akumulaciji Lipno I. Foto: frymburk.cz

Tekmovanje bo potekalo v več sektorjih na reki Vltavi (Vltava 28 in 29) in v dveh jezerih (Lipno II in Květoňov). Za trening so predvidene Vltava 24, 25 in 26, reka Malše in reka Černá. Vltava je na tekmovalni trasi podobna Poljanski Sori, vendar temnejša, mestoma počasnejša in polna velikih balvanov. Reki Malše in Černá sta manjši in podobni Gradaščici. Vse reke naseljuje čudovita avtohtona potočna postrv, ki tam zraste od 15 do 50 cm. Intenzivno vlagajo amerikanke, ki so velike od 30 do 60 cm. V jezerih naj bi bili tudi večji primerki do slabih 80 cm. Sicer živijo v rekah še kleni, zlatovčice in lipani, ki pa so pogost plen kormoranov.

vltava
Reka Vltava pod akumulacijo Lipno. Foto: Jan Siman

okolica
Okolica, kjer bo potekalo prvenstvo. Foto: frymburk.cz

Na Češko hodim že vse življenje, na Vltavi sem tudi že lovil. Iz prve roke lahko povem, da je okolica naravnost čudovita, ljudje prijazni, hrana odlična, božanskost piva pa niti ne bom omenjal! V bližnji okolici je mestece Český Krumlov, pravi biser arhitekture. Če v obdobju svetovnega prvenstva nimate časa, pojdite na južno Češko kdaj drugič, ne bo vam žal.

Za vse, ki vas dogodek podrobneje zanima, si lahko ogledate njihovo spletno stran.

Kratek filmček z ribolova na Vltavi 29 si lahko ogledate tukaj.

Nekaj lepih fotk z Vltave si lahko ogledate tukaj.

Dober prijem oziroma Čehi bi rekli: Petrův zdar! 🙂

Hany Bany

Angler

One thought on “Maja gremo na ogled svetovnega prvenstva na Češkem!

  • 31/08/2016 pri 15:21
    Permalink

    To se pa sliši super zabavno. Ali je možno iti na kakšen tečaj ribolova?

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja