Kaj je pomembnejše: ustrezna muha ali dober muharski met?

Pri muharjenju zahtevne ribe, ki ne bo pobrala kar vsake umetne muhe, ki ji jo vržemo pred gobec,  je izredno pomembnih več vidikov oziroma podrobnosti. Najprej je to pravilno izbrana muharska oprema, ki mora biti sestavljena brez napak. Predrvica mora biti tanka in hkrati dovolj močna, če lovimo večjo ribo, trnica pa mora biti iz fluorokarbona ali iz podobnega laksa, ki je za ribo manj viden.

V nadaljevanju se moramo ribolova lotiti zelo premišljeno. Izbirčna riba je ponavadi tudi zelo plašna, zato moramo pred metom skrbno izbrati kot, s katerega bomo metali. Pri tem upoštevamo položaj ribe, način njenega prehranjevanja, rečni tok in oblikovanost brežine. V zaključni fazi moramo izbrati pravo umetno muho, kajti poskusov nimamo veliko. Pri plašni ribi imamo navadno le enega do tri poskuse, nato pa bo riba postala nervozna ali se bo celo umaknila v zavetje, kjer bo za nas nedosegljiva.

V veliko pomoč nam bo prišlo odlično znanje muharskega meta. Ribiči, ki so v tem dobro podkovani, imajo pred drugimi veliko prednost. Dostikrat namreč ne odloča umetna muha, pa naj si bo še tako dobro zvezana, temveč spretnost metanja muharske vrvice. Eleganten met, ki na gladini ne bo naredil “kravala” in ribe ne bo splašil, bo ribiču pomagal do prijema. Preostane mu le še sladko utrujanje in občudovanje svojega plena od blizu.

Kaj pa meniš ti? Komentiraj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Maine Adult Education – CourseStorm

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

2 thoughts on “Kaj je pomembnejše: ustrezna muha ali dober muharski met?

  • 09/02/2018 pri 9:32
    Permalink

    Vsekakor je zelo pomembna tudi umetna muha… Tip muhe, velikost, teža, barva… Na potezanko ne boš šel lovit, ko voda temu ni primerna, ali pa na težko nimfo pa naj bo met še kako dober….

    Odgovori
  • 09/02/2018 pri 9:39
    Permalink

    Poanta je v skladnosti muharskih veščin in dobre umetne muhe. Tudi če je muha vrhunska pa ribiču ne bo pomagala, če bo lomastil s palico po vodi in z vrvico bičal gladino …

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja