Jesen je tu, kaj bomo lovili?

Jesen je lahko za ribiče zelo radodarna. Vodotoke osveži jesensko deževje, ki je, roko na srce, zlasti letos izjemno dobrodošlo. Ribe si oddahnejo od poletne vročine in bolje prijemljejo. To velja za stoječe ter tekoče vode in za vse načine ribolova. A med vsemi ribolovno zanimivimi vrstami jih izstopa nekaj, ki se jim splača jeseni še posebej posvetiti. Tudi mi jim v blogu namenjamo nekaj pozornosti. V jesenskem času so za ribolov v Sloveniji še posebej aktualni krap, ščuka, sulec in lipan. V nadaljevanju premišljamo, zakaj.

Krap

V jesenskem času je v zelo dobri kondiciji. Ker se pripravlja na prihajajočo zimo, žre vse po vrsti, a le kakovostnejšo hrano, ki je bogatejša s hranilnimi snovmi (zlasti beljakovinami). V septembru in oktobru, ko je voda toplejša, ga bomo lovili na podoben način kot poleti. V poštev pride ista oprema in vabe, ki so osnovane na maščobah. Krapi jih potrebujejo, da pripravijo ustrezno zalogo za mrzle dni, ki prihajajo. Uspešno jih bomo lovili v jezerih , ribnikih in rekah. V slednjih le pod pogojem, da so razmere stabilne. Če vodostaj niha, jih bomo le stežka locirali, saj se premikajo skupaj s hrano in prilagajajo drugim ugodnim pogojem. V stoječih vodah je ribolov lažji, zato usmerjamo energijo predvsem tja.

Ščuka

Tradicionalni ribiški rek pravi, da “ko listje odpade, ščuka napade”. Kot vsako racionalno bitje tudi ščuka pripravlja zalogo maščobe za zimo. Čuti, da prihajajo hladnejši dnevi, ko hrane ne bo dobila kar tako. Jesen je za ribolov ščuk najlepša, marsikje tudi zato, ker odmre podvodno rastlinje in je ribolov z umetnimi vabami enostavnejši, saj med metanjem ne zapenjamo v podvodno rastlinje. Poleg tega se v hladnejši vodi belice in druge manjše ribe umaknejo v zimovnike, podvodna skrivališča. Ščuke imajo omejen dostop do hrane, kar jih sili v to, da delajo napake. Za naše vabe so dojemljivejše kot poleti, zato jih lahko prav uspešno lovimo.

Sulec

Kralj voda, kakor mu pravijo, je pravzaprav zimska riba, saj je sezona njegovega lova odprta šele od 1. oktobra dalje (nekje tudi kasneje). Ribiči ga najpogosteje (ali najraje) lovijo v zimskih razmerah, to je od novembra naprej. A ob povišanih vodostajih rek ga je zanimivo loviti tudi jeseni, ko marsikdaj zelo dobro prijemlje. Paziti moramo le, da v vodi ni preveč odpadlega listja, to ga namreč zelo moti. Za jesenski ribolov sulcev predlagamo Ljubljanico, Kamniško Bistrico in Savo.

Lipan

Ker se sezona ribolova potočnih postrvi zaključi že konec septembra, je tam, kjer je to pač dovoljeno, ribolov lipana zelo zanimiv in lahko nadomesti zahteven lov postrvi. Lipan je pravzaprav izrazito jesenska riba, v nekaterih bližnjih državah ga uspešno lovijo do konca novembra ali celo kasneje. Pri nas se njegov ribolov načeloma zaključi s koncem septembra, le redkokje ga lahko lovimo dlje. Še posebej uspešen je ribolov s posnetkom ličinke, včasih tudi s suhimi muhami. Za jesenski ribolov lipanov priporočamo Ljubljanico.

Boš tudi ti lovil zgoraj omenjene ribe? Zaupaj nam, kje.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja