Ali ribe tudi spijo in zehajo?

Pri ljudeh je spanje pomembna fiziološka funkcija, ki pomaga pri obnovi telesnih tkiv organizma pa tudi številnih drugih zapletenih procesih. Zehanje je refleks, povezan z globokim dihanjem in raztezanjem mišic čeljustnega sklepa, njegov namen pa ni popolnoma znan. Zanimalo nas je, ali je spanje in zehanje značilno tudi za ribe, ki jih tako radi lovimo. Pobrskali smo v literaturi in našli nekatere zanimive odgovore.

Med ribolovom lahko naletijo ribiči, zlasti muharji, na ribe, za katere se zdi, da spijo. Pritisnjene so ob skalo in prav nič plašne niso, le oči imajo široko odprte. Prav tako poročajo ribiči o posameznih ribah, ki so zehale. Tudi sami smo nekajkrat opazili, ko je postrv široko odprla usta in oblikovala gib, ki je na las podoben človeškemu zehanju. Kakšna je resnica, ribe res spijo in zehajo?

Spanje pri ribah

Vir: wonderopolis.org
Vir: wonderopolis.org

Spanje pri ribah ni takšno, kot pri ljudeh ali drugih kopenskih sesalcih. Ljudje imamo veke, zapremo oči in spremenimo položaj telesa (navadno se uležemo). Ribe se največkrat umaknejo v mirno vodo, v neko zavetje. Tam počivajo, oči pa imajo odprte, saj nimajo vek. Kot je razvidno iz izvlečkov nekaterih raziskav na tem področju ribe dejansko ne spijo, temveč počivajo. Z mirovanjem zmanjšajo delovanje presnove in pomagajo organizmu k hitrejši obnovi tkiv.

Med počivanjem so v nekakšnem transu. Slabše se odzivajo na dražljaje iz okolja in so zato ranljivejše za napade plenilcev. Kljub »spanju« premikajo plavuti, saj z njimi uravnavajo svoj položaj v vodi.

O zehanju

Vir: bgr.com
Vir: bgr.com

Človeško zehanje je zanimiv a skrivnosten refleks, ki ga strokovnjaki in drugi raziskovalci še ne znajo v celoti pojasniti. Teorij o zehanju oziroma o razlogih zanj je več. Običajno pravijo, da zehamo zaradi pomanjkanja kisika, zaradi prevelike količine ogljikovega dioksida v krvi, zaradi zaspanosti, uravnavanja pritiska v notranjem ušesu, hlajenja možganov in celo, da bi komunicirali z okolico (in ji s tem nekaj sporočili). Še skrivnostnejše je vprašanje zehanja pri ribah. Številni ribiči so že opazili, da so ribe odprle gobec tako kot ljudje usta, ko zazehamo. Ali temu res lahko rečemo zehanje?

Vir: 500px.com
Vir: 500px.com

Nekateri akvaristi pravijo, da njihove ribice zehajo zaradi več razlogov, ki so med seboj povezani. Najpogostejši med njimi so povečana količina nitratov v vodi, nadvlada nad določenim območjem ali za privabljanje samic. V resnici naj bi šlo pri ribjem »zehanju« za to, da si splaknejo škrge in v telo dobijo več kisika, ne da bi jim bilo potrebno plavati ali dihati hitreje. Slednjo »hipotezo« potrjujejo rezultati opazovanj, ki kažejo, da ribe pogosteje zehajo po tem, ko se dobro najejo. Največ kisika potrebujejo, ko se jim poveča delovanje presnove.

Ko vas bodo naslednjič prijatelji vprašali, če ribe tudi spijo in zehajo, jim lahko mirno pritrdite!

Čim več prijetnega spanca in zehanja vam želimo 🙂


Nekaj zanimivih portretov zehajočih rib lahko pogledate tukaj.

Zanimivi video posnetki:


Pri pisanju bloga smo uporabili spletne vire:

  • http://wonderopolis.org/wonder/do-fish-sleep-with-their-eyes-open
  • http://oceanservice.noaa.gov/facts/fish-sleep.html
  • http://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/why-do-fish-yawn.42148/
  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Spanje
  • http://www.cenim.se/wellness/spanje/
  • http://www.seafriends.org.nz/images/behavior.htm
  • https://500px.com/photo/1445279/yawning-clown-fish-by-maria-teresa-lara
  • http://bgr.com/2014/05/06/why-do-we-yawn/
  • http://wonderopolis.org/wonder/do-fish-sleep-with-their-eyes-open
  • http://www.arofanatics.com/forums/showthread.php?t=328645&page=10

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja